Seikkailija ymmärtää rahan arvon ja tietää mihin lippukunnan ja joukkueen toimintaan kuluu rahaa

Valikko

Rahan meno


Tavoite:

Seikkailija ymmärtää rahan arvon ja tietää mihin lippukunnan ja joukkueen toimintaan kuluu rahaa

Kuvaus:

Seikkailjiat käyvät läpi, mihin kaikkeen joukkueen toiminnassa kuluu rahaa (kokouksissa tarvittava materiaali, retket…). Lippukunnan kulut käydään läpi hyvin yleisellä tasolla.

Tiedot

Pakollisuus Pakollinen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona
Taitoalueet Arjen taidot Talous
Johtamistaito johtamistaito.organisointitaidot
Kesto 30 min
Kasvatustavoitteet Ryhmässä toimiminen
Teemat Työelämätaito
Johtajan tehtävä: Sampo johtaa keskustelua ja kertoo, mihin raha menee

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Etelä

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Nuori Yrittäjyys ry on tuottanut netissä toimivan Zaldo -pelin seikkailijaikäisille taloustaidoista. Pelin avulla taitoja voi oppia mielenkiintoisesti.

Seikkailijajoukkue voi myös osallistua johonkin keräykseen ansaitsemillaan rahoilla. Se voi tutustua netissä etukäteen erilaisiin kampanjoihin ja päättää, mihin rahat käyttää. Joukkue voi esimerkiksi osallistua joulun alla Joulupuu- tai Lahja lapselle -keräykseen esimerkiksi niin, että joukkue käy yhdessä ostamassa kaupasta saamansa lahjatoiveen ja toimittamalla sen yhdessä sovittuun paikkaan. Jos kaupassakäynti on vaikea järjestää, joukkue voi myös tehdä yhdessä lahjoituksen netissä haluamalleen hyväntekeväisyysorganisaatiolle tai esimerkiksi hankkia rahalahjoituksena vuohen tai koulupuvun jonkin avustusjärjestön kautta.

Joukkue arvioi, miten paljon rahaa kuluu yhden päivän ruokiin. Joukkue kirjoittaa arvionsa muistiin ja menee ylös ja menee ruokakauppaan selvittämään yhdessä kirjoitetun kauppalistan tuotteiden todelliset hinnat. Kauppareissun jälkeen joukkue pohtii, mistä johtuu, että hintaarvio ei osunut oikeaan. Yllättikö jonkin tietyn tuotteen hinta? Lähde: Yhteiseen partioon

Tulot ja menot voi myös yhdistää samaksi aktiviteetiksi. Sampo etukäteen tai joukkue yhdessä voi tulostaa lippukunnan tilinpäätöksestä eri meno- ja tulokohdat seteleiksi, joiden koko määräytyy summan mukaan. Setelit laitetaan hattuun ja seikkailijat vetävät hatusta vuorotellen setelin. Joukkue miettii porukalla, onko kyseessä tulo vai meno. Seteliä verrataan myös muihin kohtiin. Lopuksi setelin voi liimata seinällä olevaan julisteeseen tulojen tai menojen puolelle ennen seuraavan vetämistä hatusta.

Seikkailijat keskustelevat vartiossa siitä, mihin kaikkeen joukkueen ja lippukunnan toiminnassa kuluu rahaa. Seikkailjiat jakavat leikkirahat vuositoimintaan kuuluviin kuluihin (askartelutarvikkeet, retket, nyyttärit...) Tarvikkeet: Esim. leikkirahaa ja kuvia toimintaan tarvittavista tavaroista (ja ehkä muistakin)

Seikkailjiavartiot saavat ostaa retkelle tarvittavat asiat leikkirahoilla. Teltta, bussilippu, ruoka, karkit jne ovat eri hintasia, ja seikkailjiat miettivät, mihin kaikkeen rahat riittävät

Lisää vinkki

Liite