Seikkailija ymmärtää jätteiden lajittelun ja kierrättämisen tärkeyden.

Valikko

Roskapörssi


Tavoite:

Seikkailija ymmärtää jätteiden lajittelun ja kierrättämisen tärkeyden.

Kuvaus:

Seikkailija oppii järkevän jätelajittelun alkeet ja tietää, miksi lajitellaan.

Tiedot

Pakollisuus Pakollinen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona Vierailukohteessa
Taitoalueet Arjen taidot Kestävä kehitys
Kesto 30 min
Kasvatustavoitteet Vastuu elinympäristöstä
Johtajan tehtävä: Sampo kannustaa jätteiden vähentämiseen ja niiden oikeaoppiseen lajitteluun Vartionjohtaja miettii yhdessä vartionsa kanssa, miten he voisivat itse vähentää syntyvän jätteen määrää? Ideoita voi kirjoittaa ja kuvittaa A3-posteriin.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Etelä

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Seikkailijat tekevät aikajanan köydestä. Köyden alkupäähän he laittavat lapun, jossa lukee kaksi viikkoa, ja loppupäähän lapun 1 miljoona vuotta. Jos aikamääreet tuntuvat olevan seikkailijoille hyvin vieraita, voi sampo auttaa heitä ymmärtämään mitä aikamääre tarkoittaa esimerkein. Seikkailijoiden tehtävänä on vartioittain laittaa seuraavat asiat oikealle kohdalle janaa sen mukaan, kauanko kestää ennen kuin ne häviävät luonnossa. Kun seikkailijat ovat asettaneet arvionsa janalle, käy joukkue sammon johdolla läpi oikeat vastaukset. Janalle laitettavia asioita: - ruoantähteet – 2 viikkoa - aikakauslehti- 3-12 kuukautta - purukumi – 5 vuotta - nahkakenkä – 50 vuotta - alumiinitölkki – 200-500 vuotta - muovipussi – 400 vuotta - lasipullo miljoona vuotta - kännykkä yli miljoona vuotta Harjoituksen jälkeen joukkue voi vielä sammon johdolla pohtia seuraavia asioita: Miksi tietyt asiat häviävät nopeammin kuin toiset? Miten voidaan vähentää jätteen määrää? Miten voidaan vähentää jätettä, joka jää pitkäksi ajaksi luontoon? Materiaalit: 25 m pitkä köysi, ruoantähteitä, lehti, purukumi, nahkakenkä, alumiinitölkki, muovipussi, lasipullo, kännykkä, kaksi lappua Lähde: Scouterna

Sampo kertoo seikkailijoille, miten tärkeää ympäristön ja meidän jokaisen kannalta jätteen oikeanlainen käsittely on. Suomessa tuotettavan kotitalousjätteen määrä oli 2004 noin 2,3 miljoonaa tonnia eli n. 450 kg / asukas - myös jokainen lapsi ja vauva! Oikeanlainen jätteen hävittäminen ja uudelleenkäyttö säästää siis ympäristöä huomattavan paljon. Vuoden 2004 määrästä 28 % kierrätettiin materiaalina, 8 % energiana, 2 % poltettiin ilman energian talteenottoa ja 63 % meni kaatopaikalle. Sampo ohjestaa vartioita keksimään tapoja vähentää jätettä, ja seikkailijat pohtivat jätteen synnyn ehkäisyä ja kierrätystä.

Eri aineet hajoavat luonnossa hitaasti. Esimerkiksi paperin hajoaminen kestää paksuudesta riippuen 1 – 5 vuotta. Öljyn hajoaminen vie aikaa noin vuoden ja peltipurkkien yli 15 vuotta. Muovi, tekokuidut ja lasi ovat melkein ikuisia. Ei siis ole yhdentekevää, mitä jätteille tapahtuu. Kierrätys säästää luonnonvaroja ja vähentää saasteita. Esimerkkejä: Energiaa säästyy 95 prosenttia, kun alumiini valmistetaan romusta eikä malmista. Palautuspullo käytetään n. 30 kertaa. Paristojen kierrätys estää haitallisten aineiden pääsyn luontoon. Kierrätys säästää myös metsiä: esimerkiksi yksi tonni kierrätyspaperia säästää 16 puuta sekä runsaasti vettä ja energiaa. Vartiossa mietitään, mitä kololla, lippukunnan kämpällä ja kotona tapahtuu ruoantähteille, jätepaperille, lasipurkeille ja -pulloille, peltijätteelle, metalliromulle, jätemaalille, paristoille tai vanhoille vaatteille.

Seikkailijat sopivat yhdessä tarkkailevansa kuluttamista. Jätteen vähentäminen onnistuu ajattelemalla esim. vaateostoksia etukäteen. Kaikkien vaatteiden ei kannata ostohetkellä olla tismalleen sopivia, vaan mieluummin hieman isoja, jotta ne mahtuisivat päälle pidempään. Näin vähennetään jätekuormaa! Muita hyviä vähennyskohteita ovat karkit, jotka myydään ilman paperikääreitä, tai vaikkapa limujen oston lopettaminen - tekee hyvää myös hampaille!

Seikkailijat tekevät yhdessä jätelupauksen eli pyrkii kahden viikon ajan vähentämään roskien tuottamista. Esim. jukurtti ostetaan kotiin litran pakkauksissa ja kaupassa käydään kangaskassien kera, jottei tulisi turhaa muoviroskaa. Seikkailija voi vaikuttaa myös vanhempiensa kulutustottumuksiin!

Kierrätykseen ja jätteiden lajitteluun voi syventyä tekemällä joukkueen kanssa kierrätys-taitomerkin

Lisää vinkki

Liite