Seikkailija tuntee partion tapoja ja osallistuu joukkueensa historian tallentamiseen.

Valikko

Juttu


Tavoite:

Seikkailija tuntee partion tapoja ja osallistuu joukkueensa historian tallentamiseen.

Kuvaus:

Seikkailija osallistuu jutun tekemiseen.

Tiedot

Pakollisuus Pakollinen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona
Taitoalueet Partiokulttuuri Viestintä
Johtamistaito johtamistaito.vuorovaikutustaidot
Kesto 1 h
Kasvatustavoitteet Osaaminen ja ongelmanratkaisu
Johtajan tehtävä: Sampo auttaa suunnittelussa, toteuttamisessa ja järjestelyissä. Hän ohjaa tarpeen mukaan ja huolehtii, että kaikilla on tekemistä Vartionjohtajat noutavat sammolta tarvittavat tarpeet ja ohjeet. Vartionjohtaja selvittää vartiolleen, mitä on tarkoitus tehdä, ja jakaa tehtäviä vartion sisällä.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Itä

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Seikkailijat sopivat vartioittain, millainen juttu tehdään (esimerkiksi vartioesittely tai retkikertomus), mihin julkaisuun (lippukunnan lehteen tai internetsivuille, paikallislehteen tai partiolehteen) ja kuinka jutun tekeminen toteutetaan. Seikkailijat selailevat vartioittain eri lehtiä ja katsovat mallia erilaisista juttutyypeistä. He keräävät materiaalia juttua varten, haastattelevat ja ottavat kuvia. Kun kaikki on kasassa, joukkue viimeistelee jutun ja julkaisee sen. Toisinaan partiosta kirjoitetaan juttuja, joissa pääasiallinen tieto koskee tylsiä numeraalisia faktoja: "Viisikymmentä partiolaista vaelsi kuuden päivän ajan metsässä ja söi 100 kiloa perunaa." Partiossa tärkeää on myös fiilis: miltä tuntuu olla partiolainen ja oman seikkailijajoukkueen tai vartion jäsen. Seikkailijat pyrkivät kirjoittamaan jutun niin, että myös tunnelmat välittyvät. Esim. "Parasta kesäleirillä Naali-joukkueen mielestä oli..." "Piirin kisa ei ollut pelkkää auringon paistetta, vaan Naalit kohtasivat myös haasteita: osa vartiosta väsyi rankalla reissulla ja pientä riitaakin tuli. Tilanteesta kuitenkin selvittiin suklaapatukoiden ja yhteislaulun voimin." Kannattaa pohtia seuraavia asioita ennen kuin ryhtyy toimeen: • Mikä on jutun aihe? Mistä jutussa on kysymys? Mitä haluat jutulla kertoa? • Minkä tyyppisestä jutusta on kysymys? Onko se henkilöhaastattelu, reportaasi, uutinen, kolumni, mielipidekirjoitus vai jotakin muuta? • Mikä on jutun näkökulma? • Ketä jutussa voisi haastatella? Kuka osaisi kertoa aiheesta parhaiten? Mistä hänet löytää? Alustavat haastattelukysymykset. Suunnitteluvaiheessa riittää jo parikin kysymystä. • Miten juttua on tarkoitus kuvittaa? Kuvasuunnitelmassa on syytä miettiä, mikä kuva havainnollistaisi aihetta parhaiten? Lähde: Uteliaammin, rohkeammin, hauskemmin!

Seikkailijat sopivat vartioittain, millainen juttu tehdään (esim. vartioesittely tai retkikertomus), mihin julkaisuun (lippukunnan lehteen tai internetsivuille, paikallislehteen tai partiolehteen) ja kuinka jutun tekeminen toteutetaan. Seikkailijat selailevat vartioittain eri lehtiä ja katsovat mallia erilaisista juttutyypeistä. Kerätään materiaalia juttua varten, haastatellaan ja otetaan kuvia. Kun kaikki on kasassa, viimeistellään juttu ja julkaistaan se.

Toisinaan partiosta kirjoitetaan juttuja, joissa pääasiallinen tieto koskee tylsiä numeraalisia faktoja: "Viisikymmentä partiolaista vaelsi kuuden päivän ajan metsässä ja söi 100 kiloa perunaa." Partiossa tärkeää on myös fiilis: miltä tuntuu olla partiolainen ja oman seikkailijajoukkueen tai vartion jäsen. Seikkailijat pyrkivät kirjoittamaan jutun niin, että myös tunnelmat välittyvät. Esim. "Parasta kesäleirillä Naali-joukkueen mielestä oli..." "Piirin kisa ei ollut pelkkää auringon paistetta, vaan Naalit kohtasivat myös haasteita: osa vartiosta väsyi rankalla reissulla ja pientä riitaakin tuli. Tilanteesta kuitenkin selvittiin suklaapatukoiden ja yhteislaulun voimin."

Kannattaa pohtia seuraavia asioita ennen kuin ryhtyy toimeen: • Mikä on jutun aihe? Mistä jutussa on kysymys? Mitä haluat jutulla kertoa? • Minkä tyyppisestä jutusta on kysymys? Onko se henkilöhaastattelu, reportaasi, uutinen, kolumni, mielipidekirjoitus vai jotakin muuta? • Mikä on jutun näkökulma? • Ketä jutussa voisi haastatella? Kuka osaisi kertoa aiheesta parhaiten? Mitä hänet löytää? Alustavat haastattelukysymykset. Suunnitteluvaiheessa riittää jo parikin kysymystä. • Miten juttua on tarkoitus kuvittaa? Kuvasuunnitelmassa on syytä miettiä, mikä kuva havainnollistaisi aihetta parhaiten? Lähde: Uteliaammin, rohkeammin, hauskemmin!

Lisää vinkki

Liite