Seikkailija osaa ajatella luonnon kannalta järkevästi myös retki- ja leirioloissa.

Valikko

Siisti retki


Tavoite:

Seikkailija osaa ajatella luonnon kannalta järkevästi myös retki- ja leirioloissa.

Kuvaus:

Seikkailija lajittelee ja hävittää retken jätteet ekologisesti.

Tiedot

Pakollisuus Pakollinen
Paikka Kämpällä Metsässä
Taitoalueet Arjen taidot Kestävä kehitys Retkeily
Kesto viikonloppu
Kasvatustavoitteet Vastuu elinympäristöstä
Johtajan tehtävä: Sampo opastaa ja ohjaa seikkailijoita pohdinnoissa. Vartionjohtaja varmistaa, että vartio huolehtii jätteestään.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Itä

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Haudataan lippukunnan kämpälle maahan jätteitä ja merkataan alue tarkasti. Tarkastetaan vuoden päästä, mitä jätteille on käynyt.

Seikkailiajt pohtivat retkellä, miltä maastossa näyttäisi, jos kaikki partiolaiset jättäisivät sotkut taakseen sen kummemmin miettimättä, mitä niille tehdään. Pohditaan vartioittain miten jätteistä voisi huolehtia retkellä. Tutustutaan oman kunnan jätehuoltomääräyksiin ja pohditaan, kuinka niitä sovelletaan retkellä.

Suunnitellaan retki niin, että jätettä syntyy mahdollisimman vähän. Biojäte voidaan esimerkiksi kompostoida. Arviolta kolmasosa kotitalouden jätteistä kelpaa kompostiin. Sen sijaan, että niistä saataisiin ilmaiseksi kompostimultaa, ne kuitenkin kärrätään monesti kaatopaikalle. Kämpälle voidaan rakentaa komposti, jos sellaista ei vielä ole. Kompostiin voi viedä kaikkea, mikä on ollut elävää: ruoantähteet, kasvijätteet jne. Sinne ei saa panna liuottimia, myrkkyjä, metallia tai kyllästettyä puuta. Hoidettu komposti ei haise. Kompostiin pannaan kuiviketta samaan tapaan kuin ulkohuussissa. Kuivikkeiksi sopivat höylälastut sekä karike. Sahajauhot ovat liian tiiviitä. Kompostia täytyy myös möyhentää talikolla pari kertaa kuussa. Kun komposti on täynnä, se suljetaan noin kolmeksi kuukaudeksi, minkä jälkeen sisältö on käyttökelpoista kompostimultaa. Jos ruuantähteitä kompostoidaan kaupunkialueella, täytyy kompostin olla umpinainen ja kannellinen.

Lisää vinkki

Liite