Seikkailija osaa auttaa veden varaan joutuneen sekä tietää, miten toimia, jos itse joutuu veden varaan.

Valikko

Veden varassa


Tavoite:

Seikkailija osaa auttaa veden varaan joutuneen sekä tietää, miten toimia, jos itse joutuu veden varaan.

Kuvaus:

Seikkailija harjoittelee turvallisia pelastustekniikoita vesillä. Seikkailija harjoittelee veden varaan joutuneen auttamista.

Tiedot

Pakollisuus Pakollinen
Paikka Vesillä
Taitoalueet Arjen taidot Turvallisuus Vesillä liikkuminen
Kesto 1 h
Kasvatustavoitteet Terveys ja turvallisuus
Johtajan tehtävä: Sampo informoi vanhempia tarvittavasta varustuksesta ja paikasta. Sampo tarkistaa vanhemmilta seikkailijoiden uimataitoa. Sampo ohjaa, neuvoo ja vastaa turvallisuudesta. Sampo pyytää tarvittaessa apua aktiviteetin toteuttamiseen esimerkiksi piirin Meripartiolaisilta. Vartionjohtajat noutavat sammolta tarvittavat tarpeet ja ohjeet. Vartionjohtaja selvittää vartiolleen, mitä on tarkoitus tehdä, ja jakaa tehtäviä vartion sisällä. Vartionjohtaja varmistaa, että kaikilla vartionjäsenillä on uimapari, jota pitää silmän alla.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Itä

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Matalassa vedessä voi harjoitella veneessä liikkumista ja myös toimimista sen kaatuessa. Seikkailijat harjoittelevat soutuveneen tyhjentämistä tai kanootin kääntämistä ja takaisin pyrkimistä. Testataan myös pelastusrengasta ja heittoliinaa. Miettitään lisäksi, mikä muu rannalla tai veneessä oleva voisi olla avuksi kellumisessa tai toisen pelastamisessa. Tarvikkeet: soutuvene tai kanootti, pelastusrengas, heittoliina

Pelastusliivit pitää vesillä liikkuessa olla aina päällä, vaikka olisikin omasta mielestään hyvä uimari. Kylmässä vedessä kohmettuu nopeasti. Kun joutuu vesillä hätätilanteeseen, yritetään pysyä rauhallisena ja rauhoittaa muita. Huudetaan apua. Uimaan ei veneestä pudottuaan kannata lähteä edes saaristossa, ellei ranta ole todella lähellä. Mikäli epäilee, ettei aluksessa ole huomattu putoamistasi, kannattaa lähteä uimaan kohti rantaa vain, jos se on lähellä. Veden varaan joutuneen pitää harkita, onko todennäköistä, että kohdalta kulkee pian jokin muu alus, joka voi pelastaa pudonneen. Tällöin kannattaa jäädä odottamaan apua sen sijaan, että yrittäisi uida pois paikalta. Monet kevytveneet pysyvät pinnalla ja kannattavat veneen matkustajat vedellä täytyttyäänkin. Jos kyseessä on soutuvene, voi sitä yrittää tyhjentää, mikäli aallokko sen sallii. Tärkeintä on pysyä lämpimänä. Vaatteista ei kannata vapautua, jos pelastusliivit ovat päällä ja ne kannattelevat sekä uhrin että märät vaatteet. Soutuvene tyhjennetään tarttumalla kiinni veneen keulasta ja heiluttamalla venettä voimakkaasti työntäen niin, että vene hiukan tyhjenee. Kun vettä on saatu sen verran pois veneestä, että laidat ovat veden pinnan yläpuolella, voi yksi veden varassa olevista kiivetä veneeseen jatkamaan tyhjennystä veneestä käsin. Vesilastissa olevaan veneeseen on kiivettävä aina perästä tai keulasta. Veden vähetessä veneestä kiipeävät muut sinne. Väsyneimmät ja heikoimmat uimarit on saatava veneeseen ensimmäisenä. Kelluminen niin sanotussa HELP-asennossa minimoi lämmönvaihtumisen. Laita jalat ristiin ja koukista polvet. Kiedotaan käsivarteet jalkojen ympäri ja pysytään mahdollisimman pienessä paketissa. Mikäli vedessä on useita henkilöitä, kannattaa tehdä tiivis ryhmä eli huddling-kellunta. Kiedotaan kädet toisten ympärille ja jalat tiiviiseen nippuun. Heikoimmassa kunnossa olevat sijoitetaan joukon keskelle, niin he pysyvät paremmin lämpimänä. Tämä toimii, jos uhreja on useampi kuin kaksi. Kun aluksen huomataan lähestyvän, huudetaan apua ja heilutetaan käsiä ylös ja alas. Jos purjehdusvarustukseen kuuluu hätäsoihtu, kannattaa sitä käyttää vasta, kun alus on näköpiirissä. Jos hukkuva on lähellä rantaa, pelastajan pitää käyttää pelastusköyttä tai ojentaa keppi tai airo. Jos lähellä on vene, kannattaa käyttää sitä. Hukkuvaa on pidettävä koko ajan silmällä. Pelastajan kannattaa riisua itseltään ylimääräiset vaatteet. Esimerkiksi paidan voi jättää hampaisiin. Pelastaja ui nopeasti, mutta säästää voimia hukkuvan hinaamiseen. Hukkuvalle ojennetaan paita tai vedetään hänet käsin turvaan. Jos hukkuva ei pysty itse uimaan, hänet pitää kuljettaa rannalle. On hyvä pitää mielessä, että hukkuvalla on taipumus takertua auttajaansa tiukasti. Pahimmassa tapauksessa molemmat saattavat joutua veden alle. Tarvittaessa aloitetaan elvytys, kun päästään rannalle.

Seikkailijat harjoittelevat uimahallissa, järvessä tai meressä, miten toimitaan, jos joutuu veden varaan tai pelastaa toista. Kokeillaan huddling-kelluntaa ja tajuttoman kuljetusta vedessä. Kokeillaan uimista vaatteet päällä. Testataan myös pelastusrengasta ja heittoliinaa. Tarvikkeet: pelastusrengas, heittoliina

Lisää vinkki

Liite