Seikkailija tuntee yleisimmät Suomen puulajit ja niiden ominaisuudet polttopuina.

Valikko

Puulajit


Tavoite:

Seikkailija tuntee yleisimmät Suomen puulajit ja niiden ominaisuudet polttopuina.

Kuvaus:

Seikkailija tutustuu erilaisiin puulajeihin ja niiden ominaisuuksiin polttopuina.

Tiedot

Pakollisuus Pakollinen
Paikka Metsässä Ulkona
Taitoalueet Luonto Retkeily Tulenteko
Kesto 1 h
Kasvatustavoitteet Luontosuhde
Teemat Metsä
Johtajan tehtävä: Sampo järjestää retken, jossa puulajeihin voi tutustua ja tulentekoa harjoitella. Sampo kertoo puulajeista ja esittää sopivia kysymyksiä. Vartionjohtajat noutavat sammolta tarvittavat tarpeet ja ohjeet. Vartionjohtaja selvittää vartiolleen, mitä on tarkoitus tehdä ja jakaa tehtäviä vartion sisällä.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Länsi

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Mitä kaikkea metsästä? Vartio tutustuu biotaloussalkun avulla siihen, minkälaisia tuotteita eri puulajeista voidaan valmistaa. Salkkuja löytyy piiritoimistoilta ja lisäksi lista tuotteista löytyy myös toteutusohjeen lopusta.

Seikkailijat testaavat eri materiaalien palamisominaisuuksia. Seikkailijat keräävät käpyjä, neulasia, keppejä ja oksia. He poistavat osasta kepeistä kaarnan. Seikkailijat pohtivat etukäteen, mikä palaa hyvin ja mikä ei. Ennakko-oletusten kartoituksen jälkeen he testaavat teorinsa. Seikkailijat testaavat myös muita materiaaleja, esimerkiksi kananmunakennoja, sanomalehtiä, kartonkia ja tamponeita. Mikä on helppo sytyttää? Mistä tulee paljon savua? Seuraavaksi seikkailijat voivat testata polttaa t-paidan tai fleece-kankaan palan. Mitä tapahtuu kun vaatteet syttyvät tuleen? Jos lippukunnalta löytyy vanha, rikkinäinen teltta, voi joukkue myös kokeilla telttakankaan polttamista. Viimeisenä seikkailijat testaavat eri puulajien polttamista. Vartiot testaavat eri puulajeista tehtyjä halkoja ja vertaavat kuka saa litran vettä kiehumaan nopeiten. (Pehmeät puulajit antavat nopeita ja lämpimiä tulia esimerkiksi kahvin tai teeveden keittoa varten. Kovat puulajit antavat pitkäkestoisia tulia, joista tulee hyvä hiillos, jossa voi leipoa tai paistaa ruokaa.) Seikkailijat voivat testata myös nuotion sammuttamista esimerkiksi kuivalla kuusenoksalla, märällä kuusenoksalla, makuualustalla tai viltillä. Tarvikkeet: eri puista tehtyjä halkoja, mitä ikinä metsästä löytyy, kangasta, sanomalehtiä, kartonkia, kananmunakennoja, tamponeita, tulitikkuja, vettä, keittoastia (mahdollisesti telttakangasta, kuusenoksia, vanha makuualusta, vanha viltti) Lähde: Scouterna

Lisää vinkki

Liite