Seikkailija tuntee yleisimmät Suomen puulajit ja niiden ominaisuudet polttopuina.

Valikko

Puulajit


Tavoite:

Seikkailija tuntee yleisimmät Suomen puulajit ja niiden ominaisuudet polttopuina.

Kuvaus:

Seikkailija tutustuu erilaisiin puulajeihin ja niiden ominaisuuksiin polttopuina.

Tiedot

Pakollisuus Pakollinen
Paikka Metsässä Ulkona
Taitoalueet Luonto Retkeily Tulenteko
Kesto 1 h
Kasvatustavoitteet Luontosuhde
Teemat Metsä
Johtajan tehtävä: Sampo järjestää retken, jossa puulajeihin voi tutustua ja tulentekoa harjoitella. Sampo kertoo puulajeista ja esittää sopivia kysymyksiä. Vartionjohtajat noutavat sammolta tarvittavat tarpeet ja ohjeet. Vartionjohtaja selvittää vartiolleen, mitä on tarkoitus tehdä ja jakaa tehtäviä vartion sisällä.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Länsi

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Seikkailijat testaavat eri materiaalien palamisominaisuuksia. Seikkailijat keräävät käpyjä, neulasia, keppejä ja oksia. He poistavat osasta kepeistä kaarnan. Seikkailijat pohtivat etukäteen, mikä palaa hyvin ja mikä ei. Ennakko-oletusten kartoituksen jälkeen he testaavat teorinsa. Seikkailijat testaavat myös muita materiaaleja, esimerkiksi kananmunakennoja, sanomalehtiä, kartonkia ja tamponeita. Mikä on helppo sytyttää? Mistä tulee paljon savua? Seuraavaksi seikkailijat voivat testata polttaa t-paidan tai fleece-kankaan palan. Mitä tapahtuu kun vaatteet syttyvät tuleen? Jos lippukunnalta löytyy vanha, rikkinäinen teltta, voi joukkue myös kokeilla telttakankaan polttamista. Viimeisenä seikkailijat testaavat eri puulajien polttamista. Vartiot testaavat eri puulajeista tehtyjä halkoja ja vertaavat kuka saa litran vettä kiehumaan nopeiten. (Pehmeät puulajit antavat nopeita ja lämpimiä tulia esimerkiksi kahvin tai teeveden keittoa varten. Kovat puulajit antavat pitkäkestoisia tulia, joista tulee hyvä hiillos, jossa voi leipoa tai paistaa ruokaa.) Seikkailijat voivat testata myös nuotion sammuttamista esimerkiksi kuivalla kuusenoksalla, märällä kuusenoksalla, makuualustalla tai viltillä. Tarvikkeet: eri puista tehtyjä halkoja, mitä ikinä metsästä löytyy, kangasta, sanomalehtiä, kartonkia, kananmunakennoja, tamponeita, tulitikkuja, vettä, keittoastia (mahdollisesti telttakangasta, kuusenoksia, vanha makuualusta, vanha viltti) Lähde: Scouterna

Mitä kaikkea metsästä? Vartio tutustuu biotaloussalkun avulla siihen, minkälaisia tuotteita eri puulajeista voidaan valmistaa. Salkkuja löytyy piiritoimistoilta ja lisäksi lista tuotteista löytyy myös toteutusohjeen lopusta.

Kerätään näyttely eri puulajeista. Lajitellaan ne käyttötarkoituksen mukaan ja opetellaan samalla tunnistamaan puulajeja rungon perusteella muistipelin tapaan.

Lauletaan esimerkiksi iltahartaudessa laulu Kuusi paukkuu kokossasi. Laulu toimii myös muistisääntönä, miten eri puulajit sopivat nuotiopuiksi. Kuusi paukkuu kokossasi, varo siis sä vaatteitasi. Haapa palaa taulan lailla, liekki lämpöä on vailla. Savu nousee katajasta, sitten rungot syttyy vasta. Kostea on raita, puuta käytä ellet löydä muuta. Lepästä saat hyvää tuhkaa, suopa loppumaan jos uhkaa. Koivu kuluu nopeasti, käytä sitä varovasti. Honka parhain kokkopuista, rakovalkeata muista. (säv. trad., san. Einar Fieandt)

Vartiot kokeilevat eri puulajeja polttopuina. Pohditaan yhdessä, mitä puulajia ja minkä kokoisia halkoja pitäisi käyttää nuotiossa, saunan pesässä, takassa tai kaminassa. Yhdistäkää tämä aktiviteetti Sytyke-aktiviteettiin.

Vartiot kiertävät rastirataa, jossa tulee tunnistaa puita ja vastata puulajeja koskeviin kysymyksiin. Tunnistetaan puulajeja myös halkoina. Mistä tunnistaa havupuut ja lehtipuut?

Kokeillaan sytyttämistä eri puulajeista ja eri sytykkeillä. Mietitään, mikä on parasta polttopuuta missäkin tilanteessa. Vartiot kilpailevat nuotion sytyttämisestä kolmiosaisessa kilpailussa: Tehdään ensimmäisessä osassa mahdollisimman hyvä nuotiopaikka, toisessa osassa otetaan aikaa ja yritetään saada 2 dl vettä kiehumaan mahdollisimman nopeasti. Nuotion saa tehdä vain luonnonmateriaaleista, eikä esimerkiksi valmiita klapeja saa käyttää. Tehdään lopuksi nuotiopaikka näkymättömäksi.

Lisää vinkki

Liite