Seikkailija osaa huolehtia omista ja vartion yhteisistä retkeilyvälineistä.

Valikko

Retken jälkityöt


Tavoite:

Seikkailija osaa huolehtia omista ja vartion yhteisistä retkeilyvälineistä.

Kuvaus:

Seikkailija osallistuu yhteisten retkivarusteiden huoltamiseen.

Tiedot

Pakollisuus Pakollinen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona
Taitoalueet Palvelu Partiokulttuuri Retkeily
Johtamistaito johtamistaito.organisointitaidot
Kesto 1 h
Kasvatustavoitteet Ryhmässä toimiminen
Johtajan tehtävä: Sampo ohjaa ja varmistaa, että kaikki tulee tehtyä. Vartionjohtaja selvittää vartiolleen, mitä on tarkoitus tehdä ja jakaa tehtäviä vartion sisällä.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Länsi

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Retken ja leirin jälkeen on hyvä heti huoltaa vaatteensa ja varusteensa, jotta ne ovat valmiina seuraavaa reissua varten. Huoltamalla varusteita myös pidennetään niiden ikää. Tuuletetaan ja kuivataan teltta ja makuupussi. Pestään likaiset vaatteet. Korjataan reiät ja repeämät. Huolletaan kengät. Harjataan ja puhdistetaan reppu ja rinkka. Teroitetaan puukko. Makuupussin huolto Makuupussia ei säilytetä rullalle käärittynä tai säilytyspussissa, vaan aukinaisena roikkumassa, jottei se menettäisi lämmöneristyskykyään tiukasti pakattuna. Makuupussi tuuletetaan aina käytön jälkeen ja säilytetään väljästi. Myrskylyhty Myrskylyhty toimii valopetrolilla ja sopii niin sisä- kuin ulkovalaisimeksi. Myrskäri sytytetään nostamalla lasi ylös vivun avulla ja sytyttämällä sydän. Tasaisen valon saamiseksi kannattaa aika ajoin tarkistaa lyhdyn sydän. Toispuoleiseksi palanut sydän nokeaa lampun helposti. Myrskärin huolto: Tuetaan toisella kädellä polttoainesäiliöstä ja nostetaan lampun yläreunasta. Käännetään lasi ja sen tukena oleva lankakehikko sivuun. Irroitetaan säätelyvartta käyttämällä sydänpesä sydämineen. Tasoitetaan sydän saksilla tai puukolla ja laitetaan takaisin paikoilleen. Kallistetaan lasia ympäröivä kehys ja irroitetaan lasi varovasti. Pestään lasi tiskaamalla. Varotaan teräviä reunoja. Kuivataan ja laitetaan varovasti takaisin paikoilleen.

Huolletaan yhdessä retken varusteet. Retken jälkityöt kuuluvat aina rutiineihin: trangiat pestään, nokeentuneet myrskärinlasit siistitään ja teltat tai laavut laitetaan kuivumaan. Aktiviteetin tarkoituksena on huomioida, että jokainen seikkailija vuorollaan vastaa retkikaluston huollosta yhdessä oman vartionsa kanssa. Jokainen vartio saa joka retken jälkeen eri tehtävän hoidettavakseen. Tarvikkeet: retkellä käytetyt varusteet

Lippukunnan kalustonhoitaja esittelee varastoa; sitä miten tavaroita lainataan ja mitä kaikkea varastosta löytyy. Kilpaillaan esimerkiksi retkikeittimen kokoamisessa ja huolletaan muutamia kalustonhoitajan valitsemia tarvikkeita varastolta, esimerkiksi myrskylyhdyt tai laavu. Tarvikkeet: lippukunnan kalustoa

Sampo kertoo seikkailijoille tarinan, jossa vartion täytyy erilaisissa maastoissa ja luonnonolosuhteissa mennä pelastamaan metsästä loukkaantunut ihminen tiettyjä varusteita käyttäen. Vartio saa valita mukaansa kymmenen varustetta, joista jokaista saa käyttää vain kerran. Kertomuksen aikana seikkailijoiden täytyy ratkoa erilaisia ongelmatilanteita; miten ylitetään joki, miten suojaudutaan kaatosateella, miten selvitään tiheästä läpipääsemättömästä pusikosta, jota ei voi kiertää jne. Vartio päättää yhdessä, mitä varustetta milloinkin käytetään. Varusteita täytyy riittää myös paluumatkalle. Sopikaa ennakkoon saako apuna käyttää luonnosta löytyviä materiaaleja vai ei. Seikkailun voi toteuttaa mielikuvamatkana tai oikeasti. Arvioidaan lopuksi, olisivatko huonokuntoiset varusteet palvelleet oikealla tavalla ja pohditaan, millaisia vastoinkäymisiä ja vaaratilanteitakin voi kohdata, jos varusteet ovat rikki tai huonokuntoisia.

Lisää vinkki

Liite