Seikkailija on yöpynyt tulilla.

Valikko

Yövyn tulilla


Tavoite:

Seikkailija on yöpynyt tulilla.

Kuvaus:

Seikkailija yöpyy avotulimajoitteessa tulilla. Seikkailija käyttää lippukunnan avotulimajoitteita ja harjoittelee toimimista kipinämikkona.

Tiedot

Pakollisuus Pakollinen
Paikka Metsässä
Taitoalueet Retkeily Tulenteko
Johtamistaito johtamistaito.itsensa-johtamisen-taidot
Kesto viikonloppu
Kasvatustavoitteet Luontosuhde Ryhmässä toimiminen
Johtajan tehtävä: Sampo ohjaa majoitteiden pystyttämisessä, nuotion rakentamisessa ja tulen sytyttämisessä. Sampo jakaa kipinävuorot. Sampo huolehtii turvallisuudesta ja pitää turvallisuuden tunnetta yllä. Sampo varmistaa ennen nukkumaanmenoa, että kaikilla on kuiva ja mukava makuupaikka ja että kipinämikot tietävät tehtävänsä. Vartionjohtaja selvittää vartiolleen, mitä on tarkoitus tehdä ja jakaa tehtäviä vartion sisällä.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Länsi

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Vartio pystyttää majoitteet. Sen jälkeen vartio valmistautuu yöhön: hakataan vartioittain puita, rakennetaan nuotiopohjat, tehdään sytykkeitä ja sytytetään tulet. Lopuksi joukkue laatii kipinälistat. Yön aikana valvotaan tulta kipinävuoroissa. Retken lopussa seikkailijat keskustelevat yöpymisestä ja kipinämikkona olemisesta.

Joskus kipinävuorossa istuminen voi tuntua tylsältä, koska tahtoisi mieluummin nukkua. Vuoron ajaksi voi keksiä jotain hauskaa puuhaa, joka ei vie liiaksi huomiota tulen vartioinnilta. Kipinämikon tehtävän aikana voidaan kirjoittaa vartion kipinäkirjaa tai vaikka jatkotarinaa. Aamulla luetaan, mitä hauskaa tai jännittävää yön aikana on tapahtunut tai millainen tarina yön tunteina syntyi.

Tuli avovotulimajoitteessa Tuli sytytetään aina laavun eteen, joten laavu kannattaa sijoittaa niin, että tuuli käy laavun sivulta. Näin savu ei tule suoraan nukkujien päälle. Jos mahdollista, tulet kannattaa rakentaa noin 50 cm nukkujia korkeammalle. Tällöin lämpösäteet ulottuvat laavun perälle asti. Laavun pohjan tulisi myös viettää loivasti nuotioon päin. Laavussa nukutaan jalat tuleen päin, sillä niitä alkaa palella ensimmäisenä. Isosta kivestä tms. saa hyvän lämmönheijasteen, jos pystyttää laavun niin, että tulet jäävät kiven ja laavun väliin. Kun yövytään tulilla tai talviteltassa kamiinan lämmössä, tarvitaan aina kipinämikkoa. Tulta ei saa koskaan jättää yksin. Kipinämikon tehtävät Kipinämikko toimii teltan tai nuotion palovartijana. Hän ei saa poistua paikalta eikä nukkua. Hän valvoo, ettei hehkuva kamiina, nuotio tai lennähtänyt kipinä sytytä tulipaloa tai ettei tuli romahda nukkujien niskaan. Kipinämikon tehtävänä on myös pitää yllä tasaista, hyvää lämpöä. Se on vaikeampaa kuin uskoisi. Jäiset tai märätkin puut palavat, kunhan ne ovat riittävän pienikokoisia ja asetetaan hehkuvalle hiillokselle. Kipinämikko kuivattelee ja kääntelee kuivumaan asetettuja tavaroita sekä huolehtii, etteivät tavarat pääse kärventymään. Hän huolehtii yörauhasta sekä herättää kunnolla seuraajansa ja odottelee rauhassa, kunnes tämä on päässyt jalkeille asti. Kipinämikko valvoo aina nuotion äärellä, ei koskaan makuupussissaan. Seikkailijat huolehtivat kipinämikon tehtävästä pareittain. Yhdenkään seikkailijan ei tarvitse valvoa yksin. Kokeneet, vanhemmat retkeläiset voivat kokeilla yksinkin valvomista. Kipinässä oloa kannattaa harjoitella kämpässä ja kamiinateltassa ennen kuin vastuulla on avotuli. Kipinämikon tehtävät käydään aina läpi jokaisella retkellä ennen yöpymistä. Kipinämikolla pitää aina olla vesisanko nuotion tai kamiinan lähettyvillä. Kipinämikon tehtäviin kuuluu myös huolehtia nuotion ympärillä mahdollisesti kuivumassa olevista kengistä ja varmistaa, etteivät ne ole liian lähellä tulta ja ala palaa tai sulaa.

Sampo kertoo tarina kipinämikosta, joka tekee kaiken väärin. Seikkailijat saavat korjata kaikki kohdat, joissa tehtiin väärin. Keskustellaan siitä, kuinka virheet olisi voitu välttää tai kuinka ne korjattaisiin, jos itselle sattuisi samoin. Esimerkkivirheitä: kipinämikko ei siirrä kamiinaa koskettavaa tai liian lähellä tulta olevaa makuupussia kauemmas; nuokkuu omassa makuupussissaan kipinävuoronsa ajan; ei pidä vesisankoa lähettyvillä; lähtee puoleksi tunniksi huussiin; häiritsee nukkujia juttelemalla parinsa kanssa kovaäänisesti; unohtaa lisätä puita; laittaa jonkun kuivumassa olevat kumisaappaat liian lähelle tulta; unohtaa varmistaa, että seuraava kipinämikko on varmasti herännyt ennen kuin itse menee takaisin nukkumaan.

Lisää vinkki

Liite