Seikkailija toimii luonnon hyväksi. Hän ymmärtää yhdessä tekemisen merkityksen.

Valikko

Ympäristötalkoot


Tavoite:

Seikkailija toimii luonnon hyväksi. Hän ymmärtää yhdessä tekemisen merkityksen.

Kuvaus:

Joukkue osallistuu ympäristötalkoisiin.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Metsässä Ulkona Vierailukohteessa
Taitoalueet Kestävä kehitys Luonto Palvelu
Johtamistaito johtamistaito.itsensa-johtamisen-taidot
Kesto muutama tunti
Kasvatustavoitteet Vastuu elinympäristöstä
Teemat Metsä Työelämätaito
Johtajan tehtävä: Sampo ilmoittaa joukkueen osallistumisesta talkoiden järjestäjille sekä informoi seikkailijoiden vanhempia paikasta ja sopivasta vaatetuksesta. Vartionjohtaja toimii esimerkkinä ja varmistaa, että kaikilla on sopiva tehtävä.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Palvelu

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Seikkailijat tekevät istutuksen, joka on hyväksi mehiläisille ja kimalaisille. Maailman mehiläiset ovat uhattuja ihmisten toiminnan takia. Seikkailijat selvittävät ensin minkälaisessa ympäristössä mehiläiset ja kimalaiset viihtyvät. Minkälaiset kasvit hyödyttävät mehiläisiä? (Krassi on yksi hyvä ja helppo vaihtoehto. Hyönteiset ovat myös erityisen herkkiä keväällä, kun vielä on vähän syötävää. Voi siis olla hyvä idea ostaa muutama valmis kukka ja istuttaa niitä.) Istutuksen voi tehdä esimerkiksi kolon pihan, jonkun seikkailijan tai sammon pihaan, vanhainkodin pihaan, puutarhayhdistyksen puutarhaan, siirtolapuutarhaan tai maantien varteen. Lähde: Norges speiderforbund

Vartio osallistuu maisematalkoisiin kuten vieraslajien raivaamiseen tai etanoiden hävittämiseen. Joko ennen tai jälkeen talkoiden seikkailijat pysähtyvät hetkeksi pohtimaan, miksi kyseiset talkoot kannattaa järjestää. Mikä vaikutus niillä on ympäristöön? Mitä tapahtuu, jos talkoita ei pidetä? Miksi juuri partiolaiset osallistuvat talkoisiin?

Seikkailija osallistuu kevätsiivoustalkoisiin teiden varsilla ja auttaa katujen ja teiden vierustojen siivoamisessa. Talkoista voi sopia kunnassa asiasta vastaavien kanssa. Joko ennen tai jälkeen talkoiden tai niiden aikana seikkailijat pysähtyvät hetkeksi pohtimaan, miksi kyseiset talkoot kannattaa järjestää. Mikä vaikutus niillä on ympäristöön? Mitä tapahtuu, jos talkoita ei pidetä? Miksi juuri partiolaiset osallistuvat talkoisiin?

Seikkailija osallistuu risukoitten vesomistalkoisiin tai ojien raivaustalkoisiin. Lisätietoja aiheesta voi kysyä esimerkiksi Metsänhoitoyhdistyksestä tai 4H-yhdistyksestä. Seikkailijat pohtivat myös talkoiden merkitystä ympäristölle. Miksi kyseiset talkoot kannattaa järjestää, miksi ei luonnon anneta olla sellaisenaan vain?

Lisää vinkki

Liite