Seikkailija tuntee jokamiehenoikeudet ja ymmärtää niiden luonteen arvokkaina yhteisinä pelisääntöinä.

Valikko

Jokamiehenoikeudet


Tavoite:

Seikkailija tuntee jokamiehenoikeudet ja ymmärtää niiden luonteen arvokkaina yhteisinä pelisääntöinä.

Kuvaus:

Seikkailija tutustuu luonnossa liikkujan oikeuksiin ja velvollisuuksiin. Seikkailija saa perustiedot siitä, mikä luonnossa retkeiltäessä on sallittua ja mikä kiellettyä.

Tiedot

Pakollisuus Pakollinen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona
Taitoalueet Partiokulttuuri Retkeily
Kesto 30 min
Kasvatustavoitteet Vastuu elinympäristöstä
Johtajan tehtävä: Sammon tehtävänä on kertoa jokaimiehenoikeudet seikkailijoille mielenkiintoisella tavalla. Hän ohjaa seikkailijat huomaamaan, että suomalainen käytäntö on maailman mittakaavassa todella harvinainen ja ainutlaatuinen. Sampo ohjaa seikkailijaa myös siihen, että oikeuksien myötä luonnossaliikkujalla on myös vastuu toiminnastaan. Vartionjohtajan tehtävänä on toimia vartioiden tukena eri toteutustavoissa.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Pohjoinen

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Jos on seikkailijoilla on kokoontumisessa käytössä tietokone, kännykkä, tabletti tai vastaava, löytyy sivustolta www.jokamiehenoikeudet.fi kiva peli tietämyksen testaamiseen.

Sampo tulostaa pienet tarinat paperille. Seikkailijoiden tehtävänä on merkitä tarinaan vihreällä asiat, joita jokamiehen oikeuksien mukaan saa tehdä ja punaisella ne, mitä ei saa. Vaihtoehtoisesti seikkailijat voivat sopia jonkin liikkeen, jota tehdään silloin kun kyseessä on sallittu asia (esimerkiksi heilutellaan käsiä) ja kun kielletty (esimerkiksi hypitään paikallaan). Maija ja Pertti lähtivät metsäretkelle. Aurinko paistoi ja oli lämmintä kun lapset pääsivät metsän reunaan. He kävelivät polkua eteenpäin ja näkivät vieressään paljon mustikoita. Maija halusi maistaa niitä, joten he pysähtyivät hetkeksi syömään mustikoita. Seuraavaksi polun vierellä näkyi pieni järvi, jossa he uivat koska oli kuumaa. Pertti onki myös muutaman kalan. Järven rannalla he söivät eväitä. Maija jätti roskat kiven alle, koska ei jaksanut laittaa niitä reppuunsa. Pertti löysi rannalta hienon kävyn, jonka otti mukaansa. Sitten lapset jatkoivat polkua eteenpäin. Edessä näkyi talo, jonka pihassa kasvoi kauniita ruusuja. Lapset kävelivät pihan poikki, ja Maija keräsi mukaan yhden ruusun. Alkoi tulla ilta ja lapset päättivät lähteä kotiinpäin. He oikaisivat naapurin pellon poikki, jotta ennättäivät ajoissa iltapalalle.

Joukkue leikkii jokamiehenoikeuksista muistuttavaa kiinniottopeliä. Puolet seikkailijoista on hiirihaukkoja ja puolet hiiriä. Johtaja sanoo väittämiä liittyen jokamiehenoikeuksiin. Jos väite pitää paikkansa hiirihaukat ottavat kiinni hiiriä – jos väite ei pidä paikkaansa hiiret metsästävätkin haukkoja. Kiinnijääneet vaihtavat puolta. Voittaja on se puoli, kummassa on enemmän populaatiota leikin päättyessä. Väittämät: METSÄSSÄ SAAMME… • poimia sieniä (sallittu) • yöpyä teltassa (sallittu lyhytaikaisesti pihapiirien ulkopuolella, kansallispuistossa vain merkityillä paikoilla) • katkoa oksia puista (kielletty) • poimia marjoja (sallittu) • hiihtää talvella (sallittu) • rikkoa linnunpesiä (kielletty) • kaataa puita (kielletty) • onkia lammella (sallittu) • repiä sammalta (kielletty) • tehdä nuotio (maanomistajan luvalla, kielletty metsäpalovaroituksen aikana, kansallispuistossa sallittu merkityillä paikoilla) • ulkoiluttaa koiraa ilman talutushihnaa (kielletty) • kulkea kävellen (sallittu) Lähde: Suomen latu

Sampo järjestää seikkailijoille Jokamiehenoikeudet-suunnistuksen, jossa joka rastilla esitellään jokin ongelmatapaus pohdittavaksi: Miten tässä tilanteessa tulisi toimia? Tarina voi olla esimerkiksi tällainen: Pekka näki naapurin pihalla oikein komean herkkutatin ja kävi poimimassa sen. Pekka arveli, ettei se haitannut naapuria, koska hän ei ollut silloin kotona. Toimiko Pekka oikein? Vastaus: Pekka toimi väärin. Toisen pihalla ei saa sienestää. Esimerkkejä tarinoista löytyy täältä: http://nekunpartioblogi.blogspot.fi

Lisää vinkki

Liite