Seikkailija osaa merimiessolmun ja tietää mihin sitä käytetään.

Valikko

Merimiessolmu


Tavoite:

Seikkailija osaa merimiessolmun ja tietää mihin sitä käytetään.

Kuvaus:

Seikkailija harjoittelee solmimaan merimiessolmun ja oppii tuntemaan sen käyttötarkoituksia. Lisäksi seikkailija tunnistaa varkaansolmun ja ämmänsolmun.

Tiedot

Pakollisuus Pakollinen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona
Taitoalueet Arjen taidot
Kesto 30 min
Kasvatustavoitteet Luontosuhde
Johtajan tehtävä: Sampo opettaa merimiessolmun etukäteen vartionjohtajille, jotta he voivat kokouksessa opettaa solmun muille seikkailijoille. Sammon tehtävänä on huolehtia paikalle riittävästi solmunaruja. Solmujen opetteleminen vaatii toistoja. Yhdellä kerralla harvemmin oppii solmua ainakaan niin hyvin, että sen muistaa vielä viikon päästä. Joukkueen kannattaa opetella solmuja useammalla eri kerralla, yksi solmu kerrallaan, lyhyinä hetkinä. Kertaus ja kisailu pitävät solmut mielessä. Yhtä tärkeää kuin oppia tekemään solmu, on tietää mihin sitä tarvitaan. Merimiessolmu on hyvä solmu, kun pitää yhdistää kaksi samanpaksuista ja samasta materiaalista valmistettua köyttä. Partiohuivi solmitaan usein merimiessolmulla. Merimiessolmua käytetään myös vesillä purjeiden reivaamiseen. Siitä johtuu toinen nimitys reivisolmu. Merimiessolmu on tehtävä huolellisesti, oikein tehtynä se on luotettava, mutta väärin tehtynä siitä tulee helposti ämmän- tai varkaansolmu.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Pohjoinen

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Merimiessolmuviesti. Vartiot seisovat jonoissa viivan takana. Noin 10 metrin päässä jonon edessä on kaksi tuolia. Molempiin tuoleihin on kiinnitetty solmunaru. Solmunarut on solmittu yhteen. Ensimmäinen jokaisesta vartiosta juoksee solmulle, avaa sen, kulkee tuolien välistä, tekee solmun uudestaan ja juoksee takaisin vartiolleen. Seuraava vartion jäsen toistaa tehtävän. Nopein vartio voittaa. Lähde: Scouterna

Solmutervapata Osallistujat asettuvat piiriin. Jokaisella on käsissään selän takana solmunaru. Jääjä kiertää piirin ulkopuolella tehden naruihin solmuja. Ryhmä sopii etukäteen tietyn solmun, joka omassa narussa huomattua pitää lähteä juoksemaan jääjän kanssa kilpaa, kumpikin eri suuntaan piiriä ympäri. Se kumpi ehtii tyhjälle paikalle viimeisenä, on seuraava jääjä.

Joukkue seisoo piirissä, kädet selän takana. Yksi on piirin ulkopuolella ja hänellä on solmunaru kädessä. Hän juoksee piirin ympäri ja antaa solmunarun jollekulle. Tämän henkilön pitää mahdollisimman nopeasti tehdä naruun merimiessolmu ja huutaa ”solmu” kun hän on valmis. Piirin ulkopuolella oleva henkilö jatkaa juoksemista ja muut seuraavat kuinka monta kierrosta hän ehtii ennen kuin solmu on valmis. Lähde: Norges speiderforbund

Lisää vinkki

Liite