Seikkailija osaa veistellä sekä ojentaa ja säilyttää puukkoa turvallisesti.

Valikko

Puukko


Tavoite:

Seikkailija osaa veistellä sekä ojentaa ja säilyttää puukkoa turvallisesti.

Kuvaus:

Seikkailija harjoittelee puukon käyttöä. Seikkailija veistelee ja tutustuu turvallisuussääntöihin.

Tiedot

Pakollisuus Pakollinen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona
Taitoalueet Kädentaidot Turvallisuus
Kesto 1 h
Kasvatustavoitteet Luontosuhde Terveys ja turvallisuus
Teemat Metsä
Johtajan tehtävä: Sammon tehtävänä on huolehtia turvallisuudesta. Hän kertoo joukkueen puukkosäännöt, näyttää oikeat vuolemisotteet sekä korjaa virheelliset työskentelytavat. Myös puukon kuljettamista ja ojentamista on syytä harjoitella. Sampo huolehtii paikalle riittävästi puukkoja sekä ensiapuvälineet. Tarvittaessa hän valmistaa veistettävän esineen mallin. Vartionjohtajan tehtävänä on valvoa turvallisuutta veistämistilanteessa. Puukko kuuluu partiolaisen perusvarusteisiin. Sopiva terän pituus on 7 - 10 cm tai partiolaisen oman kämmenen leveys. Liian ohut terä pureutuu puuhun liikaa. Tupen tulee olla sellainen, että puukko pysyy siinä hyvin. Puukon tulee olla puhdas, kuiva ja teroitettu. Tylsällä puukolla sattuu helpommin haavereita. Sammon kannattaa siksi varmistaa, että kaikki vartiolaiset harjoittelevat terävällä välineellä. Puukon teroittamiseen käy hiomakivi, joskaan kaikkia puukkoja ei kuitenkaan voi teroittaa.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Pohjoinen

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Sammon on hyvä muistaa veistelyä harjoiteltaessa, että aloittelijan ei kannata harjoitella vuolemista ulkona kun on kylmää. Tällöin vuolemisesta tulee hyvin haastavaa hanskojen vuoksi tai sormien ollessa kylmyydestä jäykät. Veistellessä kannattaa valita istumapaikat niin, että kaikilla on runsaasti tilaa ympärillään. Jokainen voi esimerkiksi istua eri puun juureen. Seikkailijat voivat myös istua vartioittain samalla makuualustalla niin että joka toisella on jalat vasemmalle ja joka toisella oikealle. Lähde: Scouterna

Puukon käsittely- ja käyttöohjeita: - Puukkoa kannetaan aina tupessa ja se ojennetaan terästä kiinni pitäen ja terä alaspäin. - Puukkoa käytetään vain vuolemiseen, ei reikien tekoon, ei kaivertamiseen. Niille on omat työkalut, esimerkiksi taltta, piikki ja pora. - Tylsä puukko on vaarallinen, se lipeää helposti ja vaatii turhaa voimaa. - Ennen kuin veistää, kannattaa miettiä, mihin puukko voi vahingossa livetä: Onko edessä sormia, polvia, kavereita tai muuta vastaavaa? - Veistäminen tapahtuu AINA itsestä poispäin. - Tukeva ote, peukalo ei ole terän päällä - Älä veistä muita päin, äläkä kävele veistelevän kaverin eteen. - Älä veistä omia käsiä tai jalkoja päin, katso mistä kohtaa kepistä pidät kiinni! Keppiä ei voi nojata reiteen tai polveen. - Kiehisiä veistetään tekemällä ohuita pitkiä varovaisia veistoja pitkin halon sivua, mutta jättämällä ne kiinni halon alaosaan. Kun veistetään useampia suikaleita samasta kohdasta, ne kasaantuvat muodostaen monisuikaleisen kiehisen, jonka voi irroittaa viimeisellä vedolla. - Oksat karsitaan puukolla osoittamalla puu kärki alaspäin ja itsestä poispäin, ottamalla puusta kiinni ylempää kuin oksa ja vuolemalla läheltä runkoa oksan tyvestä oksan alapuolelta. Tällöin on hyvä tehdä pieniä työntäviä vetoja samalla kääntäen ranteella puukon terää poispäin rungosta pyöreällä liikkeellä. - Halkoja tehdään asettamalla puukko pienen halon päälle vaakatasoon terä alaspäin. Puukko pidetään koko ajan vaakatasossa ja painetaan puukon kahvasta toisella kädellä alaspäin ja hakataan toisella halolla ylimenevää teräpäätä alaspäin. Alle tulee aina laittaa puu alustaksi.

Lisää vinkki

Liite