Seikkailija osaa vartiossa käyttää retkikeitintä ruoan valmistukseen.

Valikko

Retkiruokaa


Tavoite:

Seikkailija osaa vartiossa käyttää retkikeitintä ruoan valmistukseen.

Kuvaus:

Seikkailija valmistaa yksinkertaisen lämpimän aterian retkikeittimellä ja huolehtii hygieniasta ruokaa valmistaessaan. Hän toimii yhteistyössä vartiokavereidensa kanssa.

Tiedot

Pakollisuus Pakollinen
Paikka Metsässä Ulkona
Taitoalueet Retkeily Ruuanlaitto Turvallisuus
Johtamistaito johtamistaito.vuorovaikutustaidot
Kesto 1 h
Kasvatustavoitteet Luontosuhde Ryhmässä toimiminen
Teemat Metsä
Johtajan tehtävä: Sampo ohjeistaa vartionjohtajia retkikeittimen käytössä, elintarvikkeiden käsittelyssä sekä ruoanvalmistuksessa. Sammon tehtävänä on valvoa palo- ja elintarviketurvallisuutta sekä hygieenisyyttä. Vartionjohtaja toimii sammon ohjeiden mukaan ja valmistaa yhdessä vartion kanssa ruokaa retkikeittimellä. Vartionjohtajan tehtävänä on varmistaa, että jokainen vartion jäsen osallistuu ruoan valmistukseen, retkikeittimen käyttöön ja siivoukseen.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Pohjoinen

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Kun ateria on valmis, vartio keksii mahdollisimman monta erilaista kiitoshuutoa, joissa käytetään mahdollisimman monia erilaisia ruokaa kuvailevia adjektiiveja.

Vartiot suunnittelevat itse oman retkikeittimellä valmistettavan ruokansa edellisessä kokouksessa. Jos aikaa on, vartio käy myös ruokaostoksilla yhdessä.

Vartio valmistaa keittimellä kiinalaista ruokaa. Noin kolmen hengen annokseen tarvitaan 250 g riisinuudeleita 200 g porkkanaa 1 sipuli muutama herkkusieni 200 g muita wokkiin sopivia kasviksia (esim. kaalia, kesäkurpitsaa tms.) 75 ml soijakastiketta tilkka öljyä 2 dl vettä 3 rkl perunajauhoa Koska kyseinen ruoka kypsyy nopeasti, kannattaa kaikki valmistelut tehdä ennen varsinaisen kypsentämisen aloittamista. Vartio pilkkoo ja silppuaa kaikki kasvikset. Kun kasvikset on pitkottu, nuudelit keitetään ohjeen mukaan ja vesi valutetaan pois. Kypsien nuudelien sekaan kannattaa laittaa pieni tilkka öljyä, etteivät ne jähmety köntiksi. Nuudelikattila laitetaan kansi päällä sivuun odottamaan ja valmistetaan kastike. Sipulit kuullotetaan öljyssä kattilan pohjalla, jonka jälkeen joukkoon lisätään porkkanat ja muut kasvikset. Kasvisten annetaan kypsyä hetken aikaa, jonka jälkeen lisätään soijakastike mukaan. 3 ruokalusikallista perunajauhoja sekoitetaan pariin desilitraan vettä. Kun kasvikset ovat halutun kypsyisiä, suurus kaadetaan pienissä erissä ohuena nauhana kastikkeen sekaan ja sekoitetaan. Jos kastikkseesta tulee liian paksua, joukkoon voi lisätä lisää vettä ja sekoittaa hyvin. Annos kannattaa syödä pikimmiten, vaikkapa syömäpuikkoja käyttäen.

Vartio valmistaa keittimellä jonkin pääruuan. Hyviä pääruokia ovat esimerkiksi erilaiset keitot (makkara-, jauheliha-, sose-, nakki- tai linssikeitto), padat (makaronijauhelihapata tai riisinakkihernemaissipaprikapata), couscous sekä perunamuusi jonkin kastikkeen kera. Tarkempia reseptejä löytyy netistä.

Vartio valmista keittimellä jonkin jälkiruuan tai retkiherkun. Hyviä jälkiruokia ovat esimerkiksi popcornit, kiisseli tai omenapaistos kypsentämällä omenat paistamalla.

Lisää vinkki

Liite