Seikkailija osaa käyttää ja säilyttää sahaa turvallisesti.

Valikko

Saha


Tavoite:

Seikkailija osaa käyttää ja säilyttää sahaa turvallisesti.

Kuvaus:

Seikkailija harjoittelee turvallista sahan käyttöä.

Tiedot

Pakollisuus Pakollinen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona
Taitoalueet Arjen taidot Kädentaidot Turvallisuus
Kesto 1 h
Kasvatustavoitteet Luontosuhde
Teemat Metsä
Johtajan tehtävä: Sammon tehtävänä on varmistaa, että sahaus sujuu turvallisesti. Hän käy vartionjohtajien kanssa läpi sahan käytön ja sahaamisen perusteet sekä turvallisuusasiat. Vartionjohtajan tehtävänä on opastaa vartiota sahauksessa sammolta saatujen ohjeiden mukaan. Hän huolehtii, että kaikki vartiosta saavat kokeilla.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Pohjoinen

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Seikkailijat kokeilevat sahata polttopuuta/lautaa/vaneria erilaisilla sahoilla. Sampo auttaa huomaamaan, miksi erilaisia sahoja tarvitaan erilaisiin tarkoituksiin.

Vartio rakentaa linnunpönttöjä. Linnunpönttöjen tarkemmat mitat löytyvät netistä. Huolehtikaa siitä, että pöntöistä tulee asumiskelpoisia ja että ne kiinnitetään toimiviin paikkoihin. Myös pönttöjen huolehtimisesta tulee sopia.

Joukkue rakentaa päiväkirjalleen kannet pisto- tai lehtisahalla. Seikkailijat voivat suunnitella sahattavaksi esimerkiksi joukkueen logon tai tunnuksen. Vaihtoehtoisesti joukkue voi sahata laatikon joukkueen tai vartion tavaroille.

Seikkailijat sahaavat puita joukkueen nuotioiltaa tai laavuyötä varten. Vartiot voivat kisata, mikä vartio sahaa ensimmäisenä tietyn määrän puita.

- Erilaisten sahojen nyrkkisääntö: Mitä isommat terät, sen isompi puu. Metallisaha on pienipiikkinen eikä sovellu puun sahaamiseen, koska sahanpuru jää pienien terien väliin jumiin. Tavallinen käsisaha soveltuu hyvin lautojen ja vanerin sahaamiseen ja kun halutaan siisti sahausjälki, mutta sitä ei voi teroittaa eikä siihen voi vaihtaa terää. Kaarisaha soveltuu paksumpien puunrunkojen tai pöllien halkaisuun, ja terän voi vaihtaa, kun se tylsyy. Pistosahat käyvät pieniin sahaamisiin ja ahtaisiin paikkoihin, kuten oksien karsintaan. Linkkuveitsien saha on pistosaha. - Sahattava puu asetetaan tukevasti sahaustelineeseen niin, että irtoava pää jää telineen ulkopuolelle. - Sahasta pidetään yhdellä kädellä kiinni ja toisella pidetään sahattavasta puusta kiinni. - Sahaamisen aloittaminen tapahtuu rauhassa. Aloitus voi olla hankala ja saha saattaa pomppia puun päällä, jolloin tukikäden pitää olla varovainen. - Sahaaminen aloitetaan pitkillä vedoilla itseen päin, saha siirretään vetojen jälkeen takaisin irti puusta. Vasta kun saha on kunnolla lovessa, tehdään työntöjä edestakaisin. - Sahataan vuorotellen työntämällä ja vetämällä. - Irtoavaa päätä ei saa nostaa, koska saha jää jumiin, sitä voi hieman painaa alaspäin. - Kun sahaus on tulossa loppuun, tuetaan irtoavaa päätä ja sahataan rauhallisesti viimeiset sentit, että puu ei halkea. - Jos sahataan pitkää puuta niin, että sahauskohta on sahaustelineen keskellä, puuta ei saa painaa sahaustelineen sisäpuolelta, koska muuten saha jää jumiin. - Oksia karsittaessa sahataan oksan yläpuolelta - siis toisin kuin puukkoa ja kirvestä käytettäessä. Puun kärki osoittaa ylöspäin, kiinni pitävä käsi on sahattavan oksan yläpuolella ja sahataan oksan tyvestä lähellä runkoa. - Käsisahaa voi käyttää suorakulmana. Terä asetetaan lappeelleen laudan päälle ja kahvan sivu laudan sivua vasten. Tällöin saadaan suora viiva.

Sahan käsittely- ja käyttöohjeita - Erilaisten sahojen nyrkkisääntö: Mitä isommat terät, sen isompi puu. Metallisaha on pienipiikkinen eikä sovellu puun sahaamiseen, koska sahanpuru jää pienien terien väliin jumiin. Tavallinen käsisaha soveltuu hyvin lautojen ja vanerin sahaamiseen ja kun halutaan siisti sahausjälki, mutta sitä ei voi teroittaa eikä siihen voi vaihtaa terää. Kaarisaha soveltuu paksumpien opuunrunkojen tai pöllien halkaisuun, terän voi vaihtaa kun se tylstyy. Pistosahat käyvät pieniin sahaamisiin ja ahtaisiin paikkoihin, kuten oksien karsintaan. Linkkuveitsien saha on pistosaha. - Sahattava puu asetetaan tukevasti sahaustelineeseen niin, että irtoava pää jää telineen ulkopuolelle. - Sahasta pidetään yhdellä kädellä kiinni ja toisella pidetään sahattavasta puusta kiinni. - Sahaamisen aloittaminen tapahtuu rauhassa, se on hankala ja saha saattaa pomppia puun päällä, tukikäden pitää olla varovainen. - Sahaaminen aloitetaan pitkillä vedoilla itseen päin, saha siirretään vetojen jälkeen takaisin irti puusta. Vasta kun saha on kunnolla lovessa, tehdään työntöjä edestakaisin. - Sahataan vuorotellen työntämällä ja vetämällä. - Irtoavaa päätä ei saa nostaa, koska saha jää jumiin, sitä voi hieman painaa alaspäin. - Kun sahaus on tulossa loppuun, tuetaan irtoavaa päätä ja sahataan rauhallisesti viimeiset sentit, että puu ei halkea. - Jos sahataan pitkää puuta niin, että sahauskohta on sahaustelineen keskellä, puuta ei saa painaa sahaustelineen sisäpuolelta, koska muuten saha jää jumiin. - Oksia karsittaessa sahataan puukosta ja kirveestä poiketen oksan yläpuolelta. Puun kärki osoittaa ylöspäin, kiinni pitävä käsi on sahattavan oksan yläpuolella ja sahataan oksan tyvestä lähellä runkoa. - Käsisahaa voi käyttää suorakulmana. Terä asetetaan lappeelleen laudan päälle ja kahvan sivu laudan sivua vasten. Tällöin saadaan suora viiva.

Seikkailijat sahaavat puita joukkueen nuotioiltaa tai laavuyötä varten. Vartiot voivat kisata, mikä vartio sahaa ensimmäisenä tietyn määrän puita. Nikkaroikaa leirille kuivatuspuita, pöytiä, aitoja tai ilmoitustaulu. Rakentakaa kololla päiväkirjalle kannet pisto- tai lehtisahalla tai laatikko joukkueen tai vartion tavaroille. Alkukeväästä voitte rakentaa kolon pihalla linnunpönttöjä.

Sido solmu Leikkijät ovat piirissä kädet selän takana. Yksi leikkijöistä kiertää piiriä naru mukanaan. Hän antaa narun jonkun käteen ja sanoo esimerkiksi: sido jalussolmu. Tämän jälkeen hän jatkaa piirin kiertämistä kävellen. Ellei solmu ole valmis hänen saapuessaan uudelleen solmun tekijän kohdalle, joutuu tämä vuorostaan kiertämään piiriä.

Joukkue rakentaa päiväkirjalleen kannet pisto- tai lehtisahalla. Seikkailijat voivat suunnitella sahattavaksi esimerkiksi joukkueen jogon tai tunnuksen. Vaihtoehtoisesti joukkue voi sahata laatikon joukkueen tai vartion tavaroille.

Vartio voi rakentaa linnunpönttöjä. Linnunpönttöjen tarkemmat mitat löytyvät netistä. Huolehtikaa siitä, että pöntöistä tulee asumiskelpoisia ja että ne kiinnitetään toimiviin paikkoihin. Myös pönttöjen huolehtimisesta tulee sopia.

Lisää vinkki

Liite