Seikkailija osaa sian- ja ulkosorkan sekä tietää mihin niitä käytetään.

Valikko

Siansorkka


Tavoite:

Seikkailija osaa sian- ja ulkosorkan sekä tietää mihin niitä käytetään.

Kuvaus:

Seikkailija harjoittelee solmimaan siansorkan ja ulkosorkan. Hän oppii tuntemaan niiden käyttötarkoituksia.

Tiedot

Pakollisuus Pakollinen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona
Taitoalueet Arjen taidot Retkeily
Kesto 30 min
Kasvatustavoitteet Luontosuhde
Johtajan tehtävä: Sampo opettaa siansorkan ja ulkosorkan etukäteen vartionjohtajille, jotta he voivat kokouksessa opettaa solmut muille seikkailijoille. Sammon tehtävänä on huolehtia paikalle riittävästi solmunaruja. Solmujen opetteleminen vaatii toistoja. Yhdellä kerralla harvemmin oppii solmua ainakaan niin hyvin, että sen muistaa vielä viikon päästä. Joukkueen kannattaa opetella solmuja useammalla eri kerralla, yksi solmu kerrallaan, lyhyinä hetkinä. Kertaus ja kisailu pitävät solmut mielessä. Yhtä tärkeää kuin oppia tekemään solmu, on tietää mihin sitä tarvitaan. Siansorkkaa eli kaksoispolvea käytetään kiinnitettäessä köyttä esimerkiksi paaluun, renkaaseen, kaiteeseen yms. Solmu tehdään kietomalla kaksi polvea samaan suuntaan. Sorkka tehdään myötäpäivään vasemmalle kierretyillä ja vastapäivään oikealla kierretyillä köysillä. Solmu on kiristettävä hyvin, ettei se aukea. Ulkosorkka puolestaan on kätevä solmu esim. puun tai kiven ympärille. Solmu on helppo tehdä ja avata, vaikka köysi olisi kireällä.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Pohjoinen

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Solmuviesti Osallistujat jaetaan kahteen joukkueeseen ja joukkueet asettuvat jonoon vierekkäin. Muutaman metrin päähän jonojen eteen laitetaan solmunarut. Peli alkaa johtajan merkistä, jolloin jonon ensimmäinen juoksee solmunarulle, tekee sovitun solmun ja johtajan hyväksyttyä sen palaa lähettämään seuraavan jonosta solmupaikalle ja menee itse jonon viimeiseksi. Joukkue, jonka kaikki jäsenet ovat tehneet solmun ensimmäisenä (tai vaikka kaikki kaksi kierrosta tai miten sovitaankin), voittaa.

Jokainen seikkailija saa itselleen yhtä pitkän paalun. Paaluna voi toimia vaikkapa pöydänjalka. Seikkailijan tehtävänä on tehdä pöydänjalan ympärille mahdollisimman monta siansorkkaa. Riippuen narujen määrästä voidaan sorkkia tehdä kisana yhtä aikaa, tai jokaisella on esimerkiksi minuutti aikaa kisasuoritukseen.

Sido solmu Leikkijät ovat piirissä kädet selän takana. Yksi leikkijöistä kiertää piiriä naru mukanaan. Hän antaa narun jonkun käteen ja sanoo esimerkiksi: sido jalussolmu. Tämän jälkeen hän jatkaa piirin kiertämistä kävellen. Ellei solmu ole valmis hänen saapuessaan uudelleen solmun tekijän kohdalle, joutuu tämä vuorostaan kiertämään piiriä.

Seikkailijat tekevät opeteltavan solmun lakunauha-Snörenistä. Kun solmu on mennyt oikein, saa nauhan syödä.

Lisää vinkki

Liite