Seikkailija osaa tehdä hätäilmoituksen.

Valikko

Hätäilmoituksen tekeminen


Tavoite:

Seikkailija osaa tehdä hätäilmoituksen.

Kuvaus:

Seikkailija kertaa yleisen hätänumeron ja sen, milloin ja miten siihen voi soittaa.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona
Taitoalueet Arjen taidot Ensiapu
Kesto 30 min
Kasvatustavoitteet Terveys ja turvallisuus
Johtajan tehtävä: Sampo ja vartionjohtaja ohjaavat seikkailijoita harjoituksen tekemisessä. He muistuttavat, milloin hätäkeskukseen on syytä soittaa ja milloin ei.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Hätäensiapu

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Joukkue keskustelee aluksi hätäpuheluista. Mikä on hätänumero? Onko joku joskus soittanut hätäkeskukseen? Miksi? Milloin pitää soittaa hätäkeskukseen? Millaista apua hätäkeskuksesta saa? Joukkue perustaa hätäkeskuksen. Yksi vartioista toimii hätäkeskuksena ja ottaa puhelut vastaan. Muut vartiot keksivät hätätilanteen, miettivät, mitä hätäkeskukselle pitäisi kertoa ja soittavat apua paikalle. Hätäkeskus miettii, millaista apua paikalla tarvitaan: poliisi, sairaankuljetus, palokunta vai kaikki? Joukkue käy yhdessä läpi hätäpuhelun toimintaohjeet ja "soittaa" lopuksi vielä yhden mallikelpoisen puhelun. Huom! Muistakaa että puhelimella tai radiopuhelimilla ei saa harjoitella oikeita hätäpuheluita.

Hätäpuhelu pähkinänkuoressa Toimi näin, kun soitat hätänumeroon 112: - Kerro lyhyesti, mitä on tapahtunut. - Kaikkein tärkeintä on pysyä rauhallisena. Puhelimen toisessa päässä on koulutettu aikuinen ihminen. Jos et tiedä mitä sanoa, hän osaa kyllä kysyä. - Anna tarkka osoite (kunta, katuosoite, kerros- tai omakotitalo). Jos et tiedä, katso ympärillesi! - Varaudu siihen, että päivystäjä haluaa keskustella myös apua tarvitsevan henkilön kanssa. Tästä päivystäjä saa lisätietoa autettavan tilasta, mm. pystyykö tämä puhumaan. - Älä sulje puhelinta ennen kuin olet saanut luvan. - Huolehdi tarvittaessa opastuksesta ja siitä, että kulkureitti on selvä. Varmista, etteivät ovet ole lukossa. Jos olette metsässä tai kämpällä, huolehdi, että joku menee auttajia vastaan. Älkää kuitenkaan jättäkö loukkaantunutta yksin. - Pidä puhelin vapaana, koska avunpyytäjälle saatetaan soittaa matkalla olevasta yksiköstä lisätietojen saamiseksi. - Puhelinta ei saa käyttää muihin puheluihin ennen avun saapumista. - Soita uudelleen hätänumeroon 112, mikäli autettavan tila oleellisesti muuttuu, esim. hän menee tajuttomaksi, lakkaa hengittämästä tms. Puhelimitse saa tarvittaessa lisäohjeita.

Lisää vinkki

Liite