Seikkailija harjoittaa kädentaitoja. Hän tuntee jonkun alkuperäiskansan käsityöperinnettä.

Valikko

Intiaanirumpu


Tavoite:

Seikkailija harjoittaa kädentaitoja. Hän tuntee jonkun alkuperäiskansan käsityöperinnettä.

Kuvaus:

Seikkailija valmistaa rummun nahasta ja joko ontosta puusta, isosta peltitölkistä tai pienestä tynnyristä. Intiaanit käyttivät rumpua viestitykseen, poppamiehen taikojen apuna ja antamaan rytmiä tansseihin.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona
Taitoalueet Kädentaidot Luovuus
Kesto muutama tunti
Kasvatustavoitteet Toisten kunnioittaminen
Johtajan tehtävä: Sampo johdattelee seikkailijat aiheiseen ja kertoo esimerkkejä tai tarinoita intiaanien käsityöperinteestä. Sampo varaa paikalle tarvittavat rakentelumateriaalit ja -välineet. Sampo ja vartionjohtaja ohjeistavat ja ohjaavat rakenteluprosessia.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Intiaani

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Rummun valmistukseen on monenlaisia erilaisia tapoja. Yksi tapa on sahata koivuvaneri suorakaiteen muotoiseksi kaistaleeksi. Vaneria liotetaan, jonka jälkeen se taivutetaan kehäksi. Kehä liimataan kasaan ja laitetaan puristukseen. Liimauksen jälkeen runko hiotaan ja siihen porataan reiät nahan kiinnitystä varten. Nahasta leikataan runkoon sopiva pala ja liotetaan löysäksi. Nahka värjätään tai sen voi halutessaan jättää vaaleaksi ja maalata nahan kuivuttua omilla kuvilla. Värjäykseen voi käyttää esimerkiksi vesipetsiä tai kasvivärejä. Märkä nahka asetetaan kehyksen päälle löysästi, ommellaan narulla runkoon kiinni. Kuivuttuaan nahka kiristyy, minkä jälkeen rumpuun tehdä kädensija ja nahka öljytään.

Intiaaniaiheisia käsityöohjeita löytyy muun muassa vanhasta mutta hienosta W. Ben Huntin Intiaanikirjasta. Kirjassa on esitelty värikuvin perinteisiä intiaanikäsitöitä. Toteuttamiskelpoisia ovat ainakin taitelaukku ja mokkasiinit.

Lisää vinkki

Liite