Seikkailija osaa valmistaa ruokaa nuotiolla ilman astioita.

Valikko

Ruuanvalmistus nuotiolla


Tavoite:

Seikkailija osaa valmistaa ruokaa nuotiolla ilman astioita.

Kuvaus:

Seikkailija valmistaa ruokaa nuotiolla ilman astioita, sillä intiaanit eivät metsästysretkillään juuri kantaneet ruuanvalmistusastioita mukanaan.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Metsässä Ulkona
Taitoalueet Ruuanlaitto Tulenteko
Kesto 1 h
Kasvatustavoitteet Luontosuhde
Johtajan tehtävä: Sampo huolehtii tarvittavat välineet ja luvat ruuanvalmistukselle nuotiolla. Sampo vastaa turvallisuudesta. Vartionjohtajan tehtävänä on huolehtia, että jokaiselle seikkailijalle riittää tekemistä.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Intiaani

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Seikkailijat paistavat munia paahtoleivässä. Ruuan valmistamiseen tarvitaan pala paahtoleipää, kananmuna ja margariinia sekä litteä, puhdas kivi. Kivi voidellaan margariinilla. Jokainen ruokailija kovertaa paahtoleipäänsä reilun kokoisen kolon keskelle. Leipä asetetaan kuuman sileän kiven päälle nuotion reunaan ja siihen rikotaan varovasti kananmuna. Tarvittaessa voi myös laittaa foliopalan leivän alle ja nostaa reunat ylös, niin kanamuna pysyy varmasti leivän keskellä eikä valu kiveä pitkin. Ruoka on valmis nautittavaksi, kun kananmuna on kypsynyt.

Tuhkaperunat Kuorimattomat perunat pestään puhtaiksi ja laitetaan kuumaan tuhkaan. Kun ne tuntuvat pehmeiltä, otetaan ne pois tuhkasta ja avataan päältä. Sisus voidaan syödä pikkulusikalla tai kaapia pois. Perunat syödään tavallisimmin pelkän voin kanssa. Perunoiden kypsyminen kestää koosta riippuen noin 30 min–1 h.

Seikkailijat valmistavat nuotiojuureksia. Perunoita, porkkanoita, lanttua ja sipulia kuoritaan ja pilkotaan pienemmiksi paloiksi. Aineet kääritään folioon ja nyytti laitetaan nuotion hiillokseen kypsymään. Kypsien juuresten päälle voi laittaa nokareen voita ja mausteeksi esimerkiksi mustapippuria.

Lisää vinkki

Liite