Seikkailija osaa ennustaa säätä luonnonmerkkien avulla.

Valikko

Sään ennustaminen


Tavoite:

Seikkailija osaa ennustaa säätä luonnonmerkkien avulla.

Kuvaus:

Seikkailija harjoittelee ennustamaan säätä luonnonmerkkien avulla.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Metsässä Ulkona
Taitoalueet Arjen taidot Luonto
Kesto 1 h
Kasvatustavoitteet Luontosuhde
Johtajan tehtävä: Sampo perehtyy aiheeseen tai pyytää vartion kokoukseen paikalle asiantuntijan. Perehtymisessä auttaa esimerkkiksi Olli Aulion Suuri Retkeilykirja. Sampo ohjaa seikkailijoita tekemään sääennustuksia luonnonmerkkien perusteella ja arvioimaan ennustusten toteutumista.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Intiaani

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Vartio testaa entisajan ennustuskeinoa. Entisaikaan sään ennustuksessa käytettiin seuraavanlaista Olli Aulion esittelemää niksiä. Elävään lehtipuuhun köytettiin kiinni ohut, kuorittu, pitkä ja kuiva kuusenoksa 90 asteen kulmassa suhteessa elävään puuhun. Kun oksa nousee ylöspäin, on odotettavissa lämmintä ja kuivaa (korkeapaine) ilmaa. Kun oksa taipuu alaspäin, on tulossa kylmää ja kosteaa (matalapaine).

Vartionjohtaja tai sampo tutustuu etukäteen Olli Aulion Suuren Retkeilykirjan kertomiin säänennustusvinkkeihin. Vinkit kopioidaan ja jokaiselle seikkailijalle annetaan yksi vinkki opetettavaksi muille. Seikkailija perehtyy ensin itse omaan vinkkiinsä ja kertoo vinkin sen jälkeen muille. Vartio laatii yhdessä sääennustuksen esimerkiksi vartion retken seuraavalle päivälle. Ennustuksen laatimisessa käytetään hyödyksi jokaisen vartion jäsenen juuri opettelemia vinkkejä.

Seikkailijat tutustuvat erilaisiin pilviin ja niiden kertoma vestiin tulevasta säästä. Sampo tai vartionjohtaja voi koota seikkailijoille etukäteen tietoa pilvistä tai seikkailijat voivat etsiä tietoa itse netistä tai Reppu-kirjasta. Seikkailijat opettelevat tunnistamaan eri pilvityyppejä ja tekevät niiden perusteella muutaman tunnin tai vuorokauden ennustuksia esimerkiksi vartion retkellä.

Lisää vinkki

Liite