Seikkailija ymmärtää, että omilla valinnoilla on merkitystä.

Valikko

Ihmisen vaikutus


Tavoite:

Seikkailija ymmärtää, että omilla valinnoilla on merkitystä.

Kuvaus:

Seikkailija havainnoi, miten ihminen vaikuttaa Itämeren tilaan. Hän pohtii, miten voi omalla toiminnallaan vaikuttaa positiivisesti Itämeren tilaan.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona Vesillä Vierailukohteessa
Taitoalueet Kestävä kehitys Luonto
Johtamistaito johtamistaito.itsensa-johtamisen-taidot
Kesto 1 h
Kasvatustavoitteet Vastuu elinympäristöstä
Johtajan tehtävä: Sampo ohjaa seikkailijaa tekemään havaintoja.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Itämeri

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Seikkailijat pohtivat, mitä he itse voivat tehdä Itämeren hyväksi omilla valinnoillaan. Miten esimerkiksi kesäleirisampoon valinta vaikuttaa Itämereen, entäpä soutuveneen valinta moottoriveneen sijaan? Seikkailijat valmistavat keksimistään ohjeista ja valinnoista julisteita kolon seinälle tai kirjoittavat ohjeet kesäleirin varustelistan liitteeksi.

Seikkailijat valitsevat yhden rannan ja havainnoivat siihen kohdistuvaa ihmisen vaikutusta. Havainnoinnin kohteena voivat olla esimerkiksi rakennukset, kulkuneuvot ja roskat. Samalla seikkailijat miettivät, miten nämä vaikuttavat Itämereen. Ovatko vaikutukset positiivisia vai negatiivisia? Entä miten mahdollista vahingollista vaikutusta voisi estää? Samalla on hyvä pohtia sitä, millaiselta ranta on näyttänyt esimerkiksi 50 vuotta sitten. Melko todennäköistä on, että silloin ihminen on vaikuttanut vähemmän rantaan ja siten Itämereen.

Roskatutkimus. Seikkailijat valitsevat yhden rannan ja siivoavat sen roskista. Roskat lajitellaan keräämisen jälkeen. Mitä jätettä löytyi eniten? Mikä oli mielenkiintoisin jäte? Seikkailijat voivat myös pohtia, mistä mikin jäte on peräisin ja miten se on kulkeutunut rannalle. Lopuksi kerätyt roskat kierrätetään oikeaoppisesti.

Lisää vinkki

Liite