Seikkailija tuntee Itämeren levälajeja.

Valikko

Itämeren levät


Tavoite:

Seikkailija tuntee Itämeren levälajeja.

Kuvaus:

Seikkailija tutustuu Itämeressä kasvaviin leviin. Hän opettelee tunnistamaan niistä tyypillisimpiä.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona Vesillä Vierailukohteessa
Taitoalueet Luonto
Kesto 1 h
Kasvatustavoitteet Luontosuhde
Johtajan tehtävä: Sampo ohjaa seikkailijoita etsimään tietoa ja havainnoimaan. Tarvittaessa hän kutsuu paikalle jonkun asiantuntijan.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Itämeri

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Seikkailijat täyttävät lasipurkin merivedellä. Joukkue laittaa purkin muutamaksi päiväksi aurinkoon. Tämän jälkeen seikkailijat tutkivat vettä suurennuslaseilla tai mikroskoopilla. Mitä eliöitä vedessä näkyy? Lähde: Norges speiderforbund

Jos aktiviteetti toteutetaan esimerkiksi purjehduksella, voidaan purjehduksen aikana tehdä eri paikoissa sinilevähavaintoja. Havainnot määritellään seuraavasti: 0= ei levää (Veden pinnalla tai rantaveden rajassa ei ole havaittavissa mitään.) 1= levää vähän tai jonkin verran (Levää on havaittavissa vihertävinä hiutaleina tai tikkuina vedessä. Levää näkyy, jos vettä ottaa esimerkiksi läpinäkyvään astiaan. Rannalle on ajautunut kapeita leväraitoja.) 2= levää runsaasti (Vesi on selvästi leväpitoista tai veden pinnalle on kohonnut pieniä levälauttoja tai rannalle ajautunut leväkasaumia.) 3= levää erittäin runsaasti (Levä muodostaa laajoja lauttoja tai sitä on ajautunut rannalle paksuiksi kasaumiksi.) Seikkailijat etsivät netistä sivuston, jonne voi lähettää omia levähavaintoja. He lähettävät sivustolle tietoa omista havainnoistaan.

Leväretki: Seikkailijat lähtevät meren rantaan leväretkelle. Mukaan tarvitaan kirja, jossa on levätietoa tai levät tunteva opas. Retken tarkoituksena on tunnistaa levälajeja. Jos rannasta löytyy rakkolevää, voivat seikkailijat arvioida suurinpiirtein sen iän. Ikä arvioidaan rakkolevän haaraumista, eli esimerkiksi 3 haaraumaa tarkoittaa kolmen vuoden ikäkaistä eliötä. Jotta opitut levälajit jäisivät mieleen, kannattaa niistä piirtää kuvat esimerkiksi vartion päiväkirjaan.

Lisää vinkki

Liite