Seikkailija tuntee jokamiehenoikeudet ja ymmärtää niiden luonteen arvokkaina yhteisinä pelisääntöinä.

Valikko

Jokamiehenoikeudet


Tavoite:

Seikkailija tuntee jokamiehenoikeudet ja ymmärtää niiden luonteen arvokkaina yhteisinä pelisääntöinä.

Kuvaus:

Seikkailija tutustuu vesillä liikkujan oikeuksiin ja velvollisuuksiin. Seikkailija saa perustiedot siitä, mikä luonnossa retkeiltäessä ja erityisesti vesillä liikuttaessa on sallittua ja mikä kiellettyä.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona
Taitoalueet Arjen taidot Retkeily Vesillä liikkuminen
Kesto 30 min
Kasvatustavoitteet Vastuu elinympäristöstä
Teemat Metsä
Johtajan tehtävä: Sammon tehtävänä on kertoa jokamiehenoikeudet seikkailijoille mielenkiintoisella tavalla. Hän ohjaa seikkailijat huomaamaan, että suomalainen käytäntö on maailmassakin ainutlaatuinen. Sampo ohjaa seikkailijaa ymmärtämään, että oikeuksien ohessa luonnossa liikkujalla on myös vastuu toiminnastaan. Vartionjohtajan tehtävänä on tukea vartioita eri toteutustavoissa.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Kalastus

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Järjestetään retkellä jokamiehenoikeuksia esittelevä luontopolku. Eräkummien materiaaleista löytyy hyvät ohjeet luontopolun järjestämiseen täältä (Eräkummien sivut).  Materiaalista voi poimia ainoastaan jokamiehenoikeuksiin liittyvät tehtävät tai ottaa mukaan myös muut tehtävät. Mukaan tarvitaan älypuhelin, jolla voi lukea QR-koodeja.

Leikkiin tarvitaan kaksi ”kotipesää”, jotka voivat olla esimerkiksi maahan piirrettyjä suuria ympyröitä. Toinen ympyröistä on ”et saa tehdä” -ympyrä ja toinen on ”saat tehdä” -ympyrä. Sopiva ympyröiden välinen etäisyys on noin 20 metriä. Ympyröiden väliin piirretään pitkä viiva, jolla oppilaat seisovat. Johtaja huutaa jonkin jokamiehenoikeuksiin kuuluvan asian tai asian jota luonnossa ei saa tehdä. Seikkailijat juoksevat joko ”et saa tehdä” -ympyrään tai ”saat tehdä” -ympyrään sen mukaan kumman uskovat sopivan huudettuun asiaan. Johtajan huutojen välillä seikkailijat palaavat seisomaan viivalle, josta sitten pinkaisevat oikeaan ympyrään. (Lähde: Eräkummit)

Lisää vinkki

Liite