Seikkailija tuntee suomalaisia perinnekäsitöitä.

Valikko

Perinnekäsityö


Tavoite:

Seikkailija tuntee suomalaisia perinnekäsitöitä.

Kuvaus:

Seikkailija valmistaa suomalaisen perinnekäsityön, esimerkiksi pätkän pirta- tai lautanauhaa tai palan kalaverkkoa. Seikkailija voi myös kehrätä lankaa värttinällä tai kutoa mattoja. Vaihtoehtoisesti seikkailija voi tehdä jonkin tuohityön.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona
Taitoalueet Kädentaidot Luovuus Suomalainen kulttuuri
Kesto muutama tunti
Kasvatustavoitteet Yhteisöön kuuluminen
Johtajan tehtävä: Sampo perehtyy etukäteen suomalaiseen kansanperinteeseen ja välittää tietoa myös seikkailijoille. Sampo päättää yhdessä seikkailijoiden kanssa valmistettavan tuotteen ja hankkii paikalle tarvittavat välineet sekä tarvittaessa myös asian osaavan kädentaitajan.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Kansanperinne

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Seikkailijat kutovat mattoa. Maton kutomiseen kannattaa kysyä apua esimerkiksi paikallisista käsityökeskuksista tai alueen Martoilta. Myös jonkun seikkailijan tai hänen isovanhempiensa kotona voi olla kangaspuut.

Seikkailija tekee tuohityön. Reppu-kirjassa on tuohisormuksen ja tuohikorin ohje. Sammon tehtävänä on hankkia tarvittava lupa tuohen ottamiseen.

Seikkailija valmistaa pirtanauhaa. Internetissä on useampia kuvallisia ohjeita. Pirtanauhan valmistukseen tarvitaan pirta, sukkulat sekä ohutta lankaa 2-3 väriä (perinteisesti villalankaa, mutta myös puuvilla käy).

Seikkailija valmistaa lautanauhaa. Internetissä on useaita kuvallisia ohjeita. Lautanauhan valmistuksessa tarvitaan sännöllisiä monikulmaisia puu- tai pahvilevyjä ja melko vahvaa luonnonkuitulankaa.

Lisää vinkki

Liite