Seikkailija tuntee suomalaisia perinneruokia.

Valikko

Perinneruoka


Tavoite:

Seikkailija tuntee suomalaisia perinneruokia.

Kuvaus:

Seikkailija valmistaa jotain perinneruokaa, kuten uunijuustoa, viiliä, karjalanpiirakoita, pettuleipää tai piimävelliä.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla
Taitoalueet Ruuanlaitto Suomalainen kulttuuri
Kesto muutama tunti
Kasvatustavoitteet Terveys ja turvallisuus Yhteisöön kuuluminen
Johtajan tehtävä: Sampo perehtyy etukäteen suomalaiseen kansanperinteeseen ja välittää tietoa myös seikkailijoille. Sampo päättää yhdessä seikkailijoiden kanssa valmistettavan ruuan ja hankkii paikalle tarvittavat välineet sekä valmistusohjeen.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Kansanperinne

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Seikkailija valmistaa piimävelliä. Tarvikkeet: 1 l vettä ½ dl riisiä 1 dl siirappia 1 dl rusinoita 1 rkl sokeria 1 tl suolaa leipäjuustoa 3 dl piimää 1-3 rkl vehnäjauhoja Klimppitaikina: 1 kpl muna 1 dl maitoa 1 tl suolaa 1 rkl sokeria vehnäjauhoja Kattilaan kaadetaan litra vettä ja annetaan kiehua. Veteen lisätään riisit ja ne keitetään pehmeiksi. Valmistetaan klimppitaikina sekoittamalla muna, desilitra maitoa, teelusikallinen suolaa, ruokalusikallinen sokeria sekä sopiva määrä vehnäjauhoja keskenään. Taikinan pitäisi olla löysähköä. Taikinasta otetaan teelusikalla klimppejä ja pudotetaan ne keittoon suoraan kiehuvaan kohtaan. Lopuksi velliin lisätään siirappia, rusinat, sokeri ja suola. Kotijuusto lisätään viimeisenä paloiksi pilkottuna. Vehnäjauhot ja piimä sekoitetaan keskenään ja lisätään keittoon. Keiton annetaan kiehahtaa ennen nauttimista. Liikaa se ei saa kiehua, jotteivät leipäjuuston palat ala sulaa.

Seikkailija valmistaa uunijuustoa. Tarvikkeet: 1l ternimaitoa (ternimaitoa saa usein ostaa suoraan maitotiloilta) 1 tl suolaa Korkea vuoka voidellaan ja sinne kaadetaan maito. Mukaan sekoitetaan suola. Vuoka laitetaan noin 150 asteiseen uuniin tunniksi tai kunnes juuston pinta on kauniin ruskea. Uunijuusto kannattaa nauttia sokerin ja kanelin kera. Lautasen pohjalle voi lorauttaa myös hieman tavallista maitoa.

Seikkailija valmistaa viiliä. Tämä aktiviteetti sopii toteutettavaksi kämppäretkellä. Tarvikkeet: 1l maitoa noin puoli purkkia viiliä Maito lämmitetään huoneen lämpöiseksi. Siihen sekoitetaan viili, myös kuorikerrosta. Seos jaetaan kuuteen pieneen purkkiin tai kulhoon. Purkit peitetään vaikka kelmulla. Viilipurkkeja seisotetaan huoneen lämmössä 12-24 tuntia, kunnes seos on sopivan jähmeää. Sen jälkeen purkit siirretään viileään. Viilejä voi nautiskella, kun ne ovat viilentyneet.

Vartio valmistaa karjalanpiirakoita. Netissä on monia karjalanpiirakkareseptejä. Netissä on myös videoita, joissa näytetään piirakoiden rypyttäminen. On syytä huomata, että karjalanpiirakat pitää paistaa niin kuumassa uunissa, että leivinpaperi ei kestä sitä.

Lisää vinkki

Liite