Seikkailija tuntee suomalaisia perinnesoittimia.

Valikko

Perinnesoitin


Tavoite:

Seikkailija tuntee suomalaisia perinnesoittimia.

Kuvaus:

Seikkailija valmistaa suomalaisen perinnesoittimen, esimerkiksi pajupillin, koiranputkipillin, suhistuspuun tai jänisräikän.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona
Taitoalueet Kädentaidot Suomalainen kulttuuri
Kesto muutama tunti
Kasvatustavoitteet Yhteisöön kuuluminen
Johtajan tehtävä: Sampo perehtyy etukäteen suomalaiseen kansanperinteeseen ja välittää tietoa myös seikkailijoille. Sampo päättää yhdessä seikkailijoiden kanssa valmistettavan soittimen ja hankkii paikalle tarvittavat välineet. Hän ohjaa työkalujen turvallisessa käytössä.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Kansanperinne

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Seikkailija valmistaa jänisräikän.

Seikkailija valmistaa pajupillin. Pajupillit syntyvät parhaiten toukokuussa, jolloin pajun jälsisolukko on pehmeää ja kuori irtoaa helposti. Pajupilliä varten tarvitaan sileäkuorinen, suora, sormenpaksuinen, noin 15 cm pitkä pajun oksa. Sammon tehtävänä on huolehtia, että pajun ottamiseen on maanomistajan lupa. Pillin valmistus aloitetaan suukappaleesta. Tätä varten leikataan oksan toinen pää nokkahuilun tapaan vinoksi. Seuraavaksi tehdään pieni puuainekseen ulottuva lovi 2-3 cm päähän suukappaleesta. 5-10 cm päähän lovesta viilletään kuoren paksuinen viilto oksan ympäri terävällä puukolla. Soittopään ja viillon välistä kuorta koputellaan puukon kahvalla varovasti. Samalla kuorta kierretään edestakaisin, jotta se löystyy ja irtoaa. Koska kuori laitetaan myöhemmin takaisin, se on saatava ehjänä irti. Viiston soittopään ja loven välistä veistetään palanen pois ja tehtyä lovea suurennetaan. Loven syvyys vaikuttaa pillin soittoääneen. Lopuksi kuori laitetaan takaisin pillin päälle ja kokeillaan soittoääntä. Valmis pajupilli kuivuu keväällä nopeasti ja ääni katoaa, joten pilliä voi säilyttää muutamia päiviä puhtaassa vedessä. 

Seikkailija valmistaa koiranputkipillin. Koiranputkipilli valmistetaan 30-80 cm pitkästä koiranputken varren pätkästä. Pillin puhalluspää veistetään viistoksi ja sen päälle tehdään puolipyöreä aukko nokkahuilun aukon tapaan. Soitettaessa huilu asetetaan vinosti alaspäin. Huilun alapää voi olla umpinainen tai avonainen.

Seikkailija valmistaa suhistuspuun. Suhistuspuun eli pärrän valmistamiseen tarvitaan 30 cm pätkä 40-60 mm leveätä ja 6-8 mm paksua puulistaa sekä vahvaa narua. Lisäksi tarvitaan puukko ja pora 5 mm terällä. Suhistuspuu muodostuu litteästä puupalasta ja narusta, jonka varassa sitä pyöritetään. Naruun muodostuva kierre saa puupalan pyörimään oman pituusakselinsa ympäri ja tästä syntyy voimakas hurina. Suhistuspuun tekeminen aloitetaan kaventamalla puulistaa toisesta tai molemmista päistä. Kavennettuun päähän porataan reikä. On tärkeää, että reikä tulee keskelle. Naru pujotetaan reiästä ja solmitaan. Vartion kannattaa testata, mikä solmimistapa toimii parhaiten. Narun toiseen päähän voi solmia lenkin kättä varten. Narun pituus määräytyy käyttäjän koon mukaan. Suhistuspuuta kannattaa pyörittää vauhdilla jonkin aikaa, jotta naruun ehtii tulla kierrettä ja kapula alkaa pyöriä oman pituusakselinsa ympäri.

Lisää vinkki

Liite