Seikkailija tuntee suomalaista sanonta- ja loitsuperinnettä.

Valikko

Sanonnat ja loitsut


Tavoite:

Seikkailija tuntee suomalaista sanonta- ja loitsuperinnettä.

Kuvaus:

Seikkailijaa etsii ja tutustuu vanhoihin sanontoihin ja/tai loitsuihin sekä perehtyy niiden syntyyn tai käyttöön.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona Vierailukohteessa
Taitoalueet Suomalainen kulttuuri
Kesto 1 h
Kasvatustavoitteet Yhteisöön kuuluminen
Johtajan tehtävä: Sampo auttaa seikkailijaa hankkimaan tietoa. Jos sampo tuntee jonkun kansanperinnettä tuntevan henkilön, voi sampo kutsua tämän koloillan vieraaksi.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Kansanperinne

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Tämän aktiviteetin voi yhdistää mainiosti pohjoinen-ilmansuunnan kaupunkisuunnistukseen. Sampo tulostaa tai hankkii etukäteen vartioille kartat, joissa on kadunnimet. Hän tulostaa myös haluamaansa määrän tehtäviä rastilipuiksi. Liitteenä olevasta tiedostosta löytyy 7 erilaista sanontoihin liittyvää tehtävää, joista jokaisen voi käyttää omana rastinaan tai tehtävät voi jaotella kolmeen osaan. Seikkailijoiden tullessa paikalle sampo antaa heille kartan sekä listan osoitteista, joihin hän on vienyt rastit. Seikkailijat voivat ottaa myös vastauspaperin. Kun seikkailijat ovat kiertäneet kaikki rastit, sampo käy heidän kanssaan lävitse oikeat vastaukset. Oliko joku sanonta tai loitsu jo ennestään tuttu? Entä oliko sanontojen sisältö helppo päätellä? Oikeat vastaukset löytyvät liitteeltä.

Vanhan kansan käyttämistä loitsuista on tietoa netin lisäksi esimerkiksi kirjoissa Marjut Hjelt (toim.): Pieni taikakirja ja Juha Nirkko: Lykyn avain - 999 vanhaa taikaa ja uskomusta. Seikkailijat tutustuvat suomalaisiin parantamis-, metsästys-, lapsionni- ja muihin loitsuihin. He lukevat loitsuja kirjoista ja netistä sekä lausuvat niitä vartiotovereilleen. Jokainen voi esimerkiksi etsiä mielestään parhaan loitsun metsästystä, parantamista ja matkalle lähtöä varten.

Sanalaskuja on netin lisäksi esimerkiksi krjoissa Raija Tervomaa: Päin mäntyä - suomen kielen sanontoja ja Elias Lönnrot: Suomalaisia sananlaskuja. Seikkailjat lukevat sananlaskuja ja valitsevat nistä yhden tai useamman suosikkinsa. Valitut sananlaskut koostetaan tauluiksi kolon seinälle. Ne voi esimerkiksi kirjoa kankaalle tai kolvata puulle ja näin tehdä tauluja.

Lisää vinkki

Liite