Seikkailija tietää, miten erilaisia köysiä käsitellään.

Valikko

Köyden päättäminen


Tavoite:

Seikkailija tietää, miten erilaisia köysiä käsitellään.

Kuvaus:

Seikkailija harjoittelee päättämään köyden kahdella eri tavalla.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona
Taitoalueet Kädentaidot
Kesto 1 h
Kasvatustavoitteet Vastuu elinympäristöstä
Johtajan tehtävä: Sampo opettaa köyden päättämisen etukäteen vartionjohtajille, jotta he voivat kokouksessaan opettaa asian muille seikkailijoille. Tarvittaessa sampo opettelee asian ensin itse tai kutsuu paikalle jonkun asian osaavan henkilön. Sammon tehtävänä on huolehtia paikalle tarvittavat materiaalit. Tavallisin tapa päättää köysi on rihmaaminen. Yksinkertainen rihmaus kuuluu perusohjelmaan. Tarkoituksena on opetella vielä kaksi uutta tapaa päättelemiseen. Köyden päähän voi tehdä myös kruunun eli taljasolmun. Tekokuituiset köydet voi päättää polttamalla tai sulattamalla. Päättämisen opetteleminen vaatii toistoja. Yhdellä kerralla harvemmin oppii taitoa ainakaan niin hyvin, että sen muistaa vielä viikon päästä. Kertaus ja kisailu pitävät köyden päättämisen mielessä.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Köysi

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Kauneuskilpailut. Kun seikkailijat ovat jo oppineet köyden päättämisen taidon, järjestetään vartiossa kauneuskilpailut. Jokainen seikkailija päättää köyden mahdollisimman hienolla tavalla. Kaikkein kaunein päätös palkitaan esimerkiksi Vuoden köydenpäättäjä -kunniakirjalla.

Sampo tai vartionjohtaja näyttää malliesimerkin ja seikkailijat tekevät saman perässä. Köyden päättämistä harjoitellaan eri paksuisilla ja eri materiaaleista valmistetuilla köysillä. Ohjeita köyden päättämisen löytyy esimerkisi Olli Aulion teoksesta Suuri retkeilykirja tai Reppu-kirjasta.

Lisää vinkki

Liite