Seikkailija tietää, miten köysiä säilytetään.

Valikko

Köyden vyyhteäminen


Tavoite:

Seikkailija tietää, miten köysiä säilytetään.

Kuvaus:

Seikkailija harjoittelee vyyhteämään köyden kahdella eri tavalla.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona
Taitoalueet Arjen taidot Vesillä liikkuminen
Kesto 1 h
Kasvatustavoitteet Vastuu elinympäristöstä
Johtajan tehtävä: Sampo opettaa köyden vyyhteämisen etukäteen vartionjohtajille, jotta he voivat kokouksessa opettaa asian muille seikkailijoille. Tarvittaessa sampo opettelee asian ensin itse tai kutsuu paikalle jonkun asian osaavan henkilön. Sammon tehtävänä on huolehtia paikalle tarvittavat materiaalit. Vyyhteämisen opetteleminen vaatii toistoja. Yhdellä kerralla harvemmin oppii taitoa ainakaan niin hyvin, että sen muistaa vielä viikon päästä. Kertaus ja kisailu pitävät vyyhteämisen mielessä.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Köysi

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Sampo tai vartionjohtaja näyttää köyden vyyhteämisen ja seikkailijat yrittävät tehdä saman perässä. Vyyhteämiseen käytetään eripaksuisia ja -pituisia köysiä, jotta seikkailijat saavat kokemusta erilaisista välineistä. Lyhyet ja ohuet köydet vyyhdetään kyynärpään ympäri kiertämällä. On kuitenkin varottava, ettei köyteen tule kierteitä. Oikeakierteinen köysi vyyhdetään myötäpäivään ja vasenkierteinen vastapäivään. Pidempi köysi on parempi vyyhdetä pelkästään käsissä ja isot köydet maassa. Vyyhden oikea kiertosuunta on tärkeä, jottei köysi mene sekaisin vyyhdestä juostessaan. Pidempiaikaista säilytystä varten vyyhti kiinnitetään ohuemmalla nuoralla kolmesta kohdasta. Köysirullaa aletaan purkaa rullan keskustasta, ei reunalta.

Seikkailijat tutkivat, paljonko erilaisia köysiä lippukunnan varastossa tai veneessä on. Vartion tehtävänä on selvittää, mihin niitä käytetään. Jos köysiä säilytetään väärin, korjataan tilanne.

Lisää vinkki

Liite