Seikkailija tuntee viisi solmua ja tietää niiden käyttötarkoituksen.

Valikko

Uudet solmut


Tavoite:

Seikkailija tuntee viisi solmua ja tietää niiden käyttötarkoituksen.

Kuvaus:

Seikkailija opettelee tekemään viisi uutta solmua ja selvittää niiden käyttötarkoitukset.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona
Taitoalueet Arjen taidot Kädentaidot Retkeily
Kesto muutama tunti
Kasvatustavoitteet Luontosuhde
Johtajan tehtävä: Sampo opettaa solmut etukäteen vartionjohtajille, jotta he voivat kokouksessa opettaa ne muille seikkailijoille. Sammon tehtävänä on huolehtia paikalle riittävästi solmunaruja. Solmujen opetteleminen vaatii toistoja. Yhdellä kerralla harvemmin oppii solmua ainakaan niin hyvin, että sen muistaa vielä viikon päästä. Joukkueen kannattaa opetella solmuja useammalla eri kerralla, yksi solmu kerrallaan, lyhyinä hetkinä. Kertaus ja kisailu pitävät solmut mielessä. On myös hyvä muistaa, että yhtä tärkeää kuin oppia tekemään solmu, on tietää, mihin sitä tarvitaan.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Köysi

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Seikkailijat kokeilevat onnistuuko solmujen solmiminen myös varpaiden avulla. Lähde: DDS

Vartiot kisailevat toisiaan vastaan. Jokainen vartio laittaa eteensä kaksi tuolia noin metrin etäisyydelle toisistaan. Vartiot kiinnittävät tuolien molemmille puolille kaksi köyttä valitulla solmulla. Nyt on rakennettu tavaratalon ovet. Vartion tehtävänä on joko yhdessä tai kukin jäsen kerrallaan avata ensimmäinen ovi (solmu), mennä sisään tuolien ja köysien väliin, sulkea ovi, avata seuraava ovi, mennä se läpi ja sulkea ovi. Näin vartio pääsee "tavarataloon". Vartio voi halutessaan hakea jonkun tavaran sieltä ja sen jälkeen palata alkupisteeseen kulkemalla ovien läpi samalla tavalla. Solmua pitää siis avata ja sulkea neljä kertaa. Lähde: Scouterna

Hirvenmetsästys Vartiot kisaavat toisiaan vastaan viestissä. Vartio seisoo viivan takana. Pari metriä vartiosta on tuoli, tämä on vartion hirvi. Ensimmäinen seikkailija juoksee hirven luokse ja kiinnittää köytensä hirven jalkaan siansorkalla. Seuraava jatkaa kiinnittämällä oman köytensä ensimmäiseen köyteen jalussolmulla tai merimiessolmulla. Näin jatketaan kunnes kaikki vartion jäsenet ovat kiinnittäneet köytensä yhdeksi pitkäksi köydeksi. Siinä vaiheessa vartio vetää köyden avulla hirven viivan yli ja istuu hirvensä selkään. Vartio, joka on ensimmäisenä valmiina, on voittaja. Lähde: Scouterna

Solmukirja koloillassa. Sampo tuo koloiltaan mukanaan solmukirjan. Seikkailijat valitsevat kirjasta oman suosikkisolmunsa ja opettelevat sen kirjan ohjeen perusteella. Kun oma solmu on hallussa, opettavat seikkailijat sen muille vartiotovereilleen.

Seikkailijat tekevät opeteltavan solmun lakunauhasta (esim. Snöre). Kun solmu on mennyt oikein, saa nauhan syödä.

Vartio valmistaa kolon seinälle solmutaulun. Solmutauluun kannattaa laittaa sekä tutut perussolmut (merimiessolmu, sian- ja ulkosorkka, jalussolmu, lippusolmu ja paalusolmu) että vähintään viisi uutta solmua. Vartionjohtajan tehtävänä on pitää huolta siitä, että jokainen harjoittelee uusia solmuja.

Lisää vinkki

Liite