Seikkailija tuntee erilaisia tapoja kohottaa taikina.

Valikko

Kohotusaineet tutuiksi


Tavoite:

Seikkailija tuntee erilaisia tapoja kohottaa taikina.

Kuvaus:

Seikkailija selvittää, milloin ja miten leivonnassa käytetään kohotusaineena hiivaa, leivinjauhetta ja soodaa.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla
Taitoalueet Ruuanlaitto
Kesto 1 h
Kasvatustavoitteet Terveys ja turvallisuus
Johtajan tehtävä: Sammon tehtävänä on ohjata seikkailijoita huomaamaan kohotusaineiden erot. Sampo järjestää kololle mahdollisuuden testata eri tapoja erilaisten leipomusten muodossa. Hiiva sekoitetaan aina kädenlämpöiseen nesteeseen, ja sitä käytetään taikinoissa (pullataikinassa ja pizzapohjassa), joita halutaan nostattaa ennen paistamista. Leivinjauhe ja sooda sekoitetaan aina muihin kuiviin aineisiin (jauhoihin), ja niitä käytetään, kun leivonnaisten (kakkujen, kääretorttujen, muffinien) halutaan nousevan vasta uunissa.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Leipuri

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Seikkailijat tutkivat eri leivonnaisten reseptejä. Miten esimerkiksi pullataikinan, piimäpohjaisen marjapiirakan ja kääretortun ohjeet eroavat toisistaan? Miten resepteissä käsketään lisäämään kohotusaine? Mitä eroa on taikinoissa, miksi joissakin käytetään hiivaa, toisissa taas soodaa tai leivinjauhetta?

Vartio leipoo kolme erilaista leivonnaista, joissa kussakin käytetään eri kohotusainetta. Vartiolaiset saavat siinä yhteydessä käytännön kokemuksen siitä, miten eri kohotusaineita käytetään.

Lisää vinkki

Liite