Seikkailija osaa valmistaa jonkin makean leivonnaisen. Hän tietää yleisimmät leivonnassa käytettyjen mittayksiköiden lyhenteet.

Valikko

Makea leivonnainen


Tavoite:

Seikkailija osaa valmistaa jonkin makean leivonnaisen. Hän tietää yleisimmät leivonnassa käytettyjen mittayksiköiden lyhenteet.

Kuvaus:

Seikkailija leipoo murotaikinapohjaisen marjapiirakan tai valmistäytekakun. Seikkailija selvittää, mitä tarkoitetaan mittalyhenteillä tl, rkl, dl ja l.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla
Taitoalueet Arjen taidot Ruuanlaitto
Kesto 1 h
Kasvatustavoitteet Terveys ja turvallisuus
Johtajan tehtävä: Sammon tehtävänä on hankkia tarvittavat ainekset. Hän huolehtii siitä, että erityisruokavaliot tulevat huomioiduksi reseptin valinnassa. Sampo ohjaa seikkailijoita oikeiden työskentelytapojen löytämisessä ja reseptin ymmärtämisessä. Vartionjohtaja huolehtii siitä, että jokaiselle vartion jäsenelle riittää tekemistä.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Leipuri

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Seikkailijat tai koristelevat täytekakkuja, jotka houkuttelevat kaikilla aisteilla. Ei siis riitä, että kakku maistuu hyvälle, vaan sen pitää myös tuoksua, tuntua, näyttää ja jopa kuulostaa hyvältä. Tarvikkeet: valmiit kakkupohjat sekä paljon erilaista koristelumateriaalia Lähde: Scouterna

Joukkue valmistaa joukkueen nimen tai tunnuksen mukaisen täytekakun. Täytekakun peruspohja onnistuu esimerkiksi seuraavalla reseptillä: 2 dl sokeria 4 kpl kananmunia 2 dl vehnäjauhoja 1 tl leivinjauhetta Leivitykseen: margariinia tai voita sekä korppujauhoja Kakkuvuoka voidellaan rasvalla ja pinta leivitetään korppujauhoilla. Sokeri ja munat vatkataan kuohkeaksi, valkoiseksi vaahdoksi kulhossa. Leivinjauhe ja karkeat vehnäjauhot sekoitetaan keskenään ja lisätään taikinaan siivilän läpi. Taikina sekoitetaan nopeasti vähillä liikkeillä tasaiseksi ja kaadetaan korppujauhotettuun vuokaan. Kakkua paistetaan 200-asteisen uunin alatasolla 20–30 min riippuen vuoan laakeudesta. Sammon tehtävänä on huolehtia, että leivonnan lomassa tulevat eri mittayksikköjen lyhenteet tutuiksi. Joukkue sopii keskenään, millä tavalla kakku täytetään ja miten se koristellaan. Erilaiset hillot, lasten hedelmä- ja marjasoseet sekä hedelmät sopivat hyvin kakun väliin. Koristeluun voi käyttää esimerkiksi vatkattua kermaa.

Joukkue valmistaa murotaikinapiirakan. Peruspiirakka onnistuu esimerkiksi seuraavalla reseptillä: 100 g voita 1 dl sokeria 1 kananmuna 2 1/2 dl vehnäjauhoja 1 tl leivinjauhetta Voi ja sokeri vatkataan vaaleaksi vaahdoksi. Joukkoon lisätään vatkaten kananmuna. Jauhot ja leivinjauhe sekoitetaan keskenään. Seos käännellään voi-sokerivaahtoon. Taikina painellaan voidellun ja korppujauhotetun piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Murotaikinapohjaa kannattaa esipaistaa 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Joukkue levittää piiraspohjalle haluamansa täytteet (esimerkiksi omena, vadelma tai mustikka) ja paistaa piirakan kypsäksi. Sammon tehtävänä on huolehtia, että leivonnan lomassa tulevat eri mittayksikköjen lyhenteet tutuiksi.

Lisää vinkki

Liite