Seikkailija tutustuu suomalaisiin perinneruokiin ja valmistaa perinneruokiin kuuluvia piirakoita.

Valikko

Perinteisiä piirakoita


Tavoite:

Seikkailija tutustuu suomalaisiin perinneruokiin ja valmistaa perinneruokiin kuuluvia piirakoita.

Kuvaus:

Seikkailija selvittää, millaisia erilaisia perinneruokia on eri puolilla Suomea. Hän valitsee perinteisistä piirakkalajeista yhden ja harjoittelee valmistamaan sellaisia yhdessä vartionsa kanssa.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla
Taitoalueet Ruuanlaitto Suomalainen kulttuuri
Kesto muutama tunti
Kasvatustavoitteet Yhteisöön kuuluminen
Johtajan tehtävä: Sammon tehtävänä on etukäteen tutustua siihen, mitä perinneruokia eri puolella Suomea on. Perinteisiä piirakoita ovat esimerkiksi karjalanpiirakka, lanttusupikas, lörtsy ja rönttönen. Sammon tehtävänä on hankkia tarvittavat ainekset. Hän huolehtii siitä, että erityisruokavaliot tulevat huomioiduksi reseptin valinnassa. Sampo ohjaa seikkailijoita oikeiden työskentelytapojen löytämisessä ja reseptin ymmärtämisessä. Vartionjohtaja huolehtii siitä, että jokaiselle vartion jäsenelle riittää tekemistä.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Leipuri

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Vartio valmistaa karjalanpiirakoita. Internetissä on monia reseptejä piirakoiden valmistamiseen ja videoita, joissa näytetään piirakoiden rypyttäminen. On syytä huomata, että karjalanpiirakat tulee paistaa niin kuumassa uunissa, että leivinpaperi ei kestä sitä.

Vartio leipoo rönttösiä. Rönttöset onnistuvat esimerkiksi seuraavalla reseptillä, jolla syntyy 24 rönttöstä. Kuori: 3 dl kylmää vettä 2 tl suolaa 3 dl vehnäjauhoja 4 dl ruisjauhoja (tai 7 dl ruisjauhoja, jos ei haluta käyttää lainkaan vehnäjauhoja) Marjaperunaseos: 1 kg jauhoisia perunoita 2 dl ruisjauhoja 1 rkl sokeria 0,5 tl suolaa 2–3 dl puolukkasurvosta Taikinan ainekset sekoitetaan keskenään ja taikinasta tehdään möykky. Perunat keitetään kypsäksi. Lämpimät perunat survotaan ja niihin sekoitetaan ruisjauhot. Seoksen päälle ripotellaan jauhoja, astia peitetään kannella ja se jätetään huoneenlämpöön imeltymään 3–4 tunniksi. Seosta hämmennetään silloin tällöin. Imeltynyt seos maustetaan suolalla ja joukkoon lisätään sokeroitu puolukkasurvos. Seoksen annetaan muhia vielä puoli tuntia. Taikina alustetaan ja jaetaan 24 osaan. Palat kaulitaan pyöreiksi kuoriksi, joiden päälle laitetaan perunapuolukkaseosta. Reunat rypytetään karjalanpiirakoiden tapaan. Rönttösiä paistetaan 250-asteisessa uunissa 10–15 minuuttia. Valmiit rönttöset voidellaan voilla ja jäähdytetään hiukan ennen tarjoilua.

Lisää vinkki

Liite