Seikkailija osaa valmistaa jonkin suolaisen leivonnaisen. Hän tietää yleisimmät leivonnassa käytettyjen mittayksiköiden lyhenteet.

Valikko

Suolainen leivonnainen


Tavoite:

Seikkailija osaa valmistaa jonkin suolaisen leivonnaisen. Hän tietää yleisimmät leivonnassa käytettyjen mittayksiköiden lyhenteet.

Kuvaus:

Seikkailija leipoo hiivaleipää, sämpylöitä tai rieskoja. Seikkailija selvittää, mitä tarkoitetaan mittalyhenteillä tl, rkl, dl ja l.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla
Taitoalueet Arjen taidot Ruuanlaitto
Kesto muutama tunti
Kasvatustavoitteet Terveys ja turvallisuus
Johtajan tehtävä: Sammon tehtävänä on hankkia tarvittavat ainekset. Hän huolehtii siitä, että erityisruokavaliot tulevat huomioiduksi reseptin valinnassa. Sampo ohjaa seikkailijoita oikeiden työskentelytapojen löytämisessä ja reseptin ymmärtämisessä. Vartionjohtaja huolehtii siitä, että jokaiselle vartion jäsenelle riittää tekemistä.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Leipuri

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Vartio leipoo sämpylöitä. Erilaisia sämpyläreseptejä löytyy netistä ja leivontakirjoista useita. Yksi perusresepti on seuraava: 5 dl vettä tai maitoa 50 g hiivaa tai 1 pss kuivahiivaa 1 tl suolaa ripaus sokeria 10 dl jauhoja 0,5 dl öljyä Neste lämmitetään. Jos käytössä on tuoretta hiivaa, se liotetaan nesteeseen. Lisätään suola ja sokeri. Osa jauhoista sekoitetaan joukkoon ja niiden mukana mahdollinen kuivahiiva. Loput jauhot alusteta taikinaan ja öljy lisätään loppuvaiheessa. Reseptissä voi käyttää mitä tahansa jauhoja seikkailijoiden makumieltymysten mukaan. Taikinan annetaan kohota puolisen tuntia, jonka jälkeen siitä leivotaan sämpylät. Sämpylöitä paistetaan 225 asteessa noin 12 minuuttia.

Rieskaa voi valmistaa monella erilaisella ohjeella. Rieska onnistuu esimerkiksi tällä ohjeella: 5 dl maitoa 1 tl suolaa 1 dl vehnäjauhoja 7 dl ohrajauhoja Suola sekoitetaan kylmään maitoon. Jauhot lisätään ensin puuhaarukalla ja lopuksi kädellä sekoittaen. Taikina saa olla pehmeää, mutta leivottavaa. Taikinasta leivotaan kolme pyöreää, noin 1/2 cm paksuista lättyä. Rieskoihin pistellään haarukalla reikiä. Rieskat paistetaan 300 asteen lämmössä noin 5 minuutin ajan. Leivinpaperi ei kestä kyseistä lämpötilaa, vaan rieskat on paistettava uunipellillä. Valmiit rieskat voi kääriä leivinliinan sisään, jotta ne hieman pehmenevät.

Lisää vinkki

Liite