Seikkailija osaa huomioida olosuhteet liikkumisessaan.

Valikko

Jarrutusmatka


Tavoite:

Seikkailija osaa huomioida olosuhteet liikkumisessaan.

Kuvaus:

Seikkailija testaa jarrutusmatkoja eri kulkuneuvoilla, nopeuksilla ja tiepinnoilla (hiekka, asfaltti, nurmikko). Hän saa kokemuksen siitä, miten eri tekijät vaikuttavat liikenteessä.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Ulkona
Taitoalueet Itsestä huolehtiminen Turvallisuus
Kesto 30 min
Kasvatustavoitteet Terveys ja turvallisuus
Johtajan tehtävä: Aikuisen tehtävänä on vastata siitä, että koloilta sujuu turvallisesti. Sampo opastaa testiratojen rakentamisessa ja huomioiden tekemisessä.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Liikenne

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Seikkailijat toteuttavat jarrutusradan. He suunnittelevat radan erilaisiin maastoihin: asfaltille, hiekkaiselle asfaltille, hiekalle ja nurmikolle sekä mahdollisuuksien mukaan samoihin ympäristöihin märällä maalla. Seikkailijat kokeilevat jarrutuksia erilaisista vauhdeista ja erilaisilla reaktionopeuksilla. He testaavat jarruttamista erilaisilla kulkuneuvoilla. Vartio kokoaa havaintonsa yhteen ja pohtii lopuksi, mitkä asiat vaikuttavat jarrutusmatkoihin.

Jarrutustestauksen voi helposti yhdistää myös pyöräilijän taitorataan. Vinkkejä taitorataan löytyy esimerkiksi erilaisista netistäkin löytyvistä opettajille suunnatuista Pyörällä kouluun -materiaaleista.

Liikenneturva on julkaissut autojen jarrutusmatkaa havainnollistavan animaatiosivun. Sivustoa voi käyttää hyvin myös seikkailijoiden kanssa aikuisen avustuksella. Aikuisen tehtävänä on hahmottaa aika- ja mittasuhteita seikkailijalle.

Lisää vinkki

Liite