Seikkailija noudattaa jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden liikennesääntöjä.

Valikko

Liikennesäännöt


Tavoite:

Seikkailija noudattaa jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden liikennesääntöjä.

Kuvaus:

Seikkailija kertaa jalankulkijoita ja pyöräilijöitä koskevat liikennesäännöt sekä liikennemerkit.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona
Taitoalueet Arjen taidot Itsestä huolehtiminen
Kesto 1 h
Kasvatustavoitteet Terveys ja turvallisuus
Johtajan tehtävä: Sammon tehtävänä on ohjata harjoituksia ja ohjata vartionjohtajia johtamaan toimintaa.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Liikenne

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Vartiot jakautuvat ryhmiin. Vartioiden tehtävänä on etsiä Google Streetview -palvelun avulla liikenteessä vaarallisia paikkoja seikkailijoiden lähiympäristöstä. Ryhmät esittelevät kyseiset paikat muille kertomalla, miksi kyseinen paikka on vaarallinen ja opastamalla, miten kyseisen vaaranpaikan voi kiertää tai miten siinä voi toimia mahdollisimman turvallisesti.

Vartio lähtee pienelle pyöräretkelle kolon lähiympäristöön. Vartio koettaa ajaa pyörillä mahdollisimman monenlaisia teitä pitkin (yhdistetty pyörätie ja jalkakäytävä, pyörätie ja jalkakäytävä rinnakkain, maantien reuna). Jos kolon lähistöltä löytyy vain yhdentyyppisiä teitä, vartio tekee esimerkiksi katuliiduilla lisämerkintöjä asfaltille vähäliikenteisessä ympäristössä. Samalla harjoitellaan kääntymistä sekä suojatien käyttöä ja tien ylittämistä ilman suojatietä.

Jos kolon ympäristössä ei pysty harjoittelemaan eri tilanteita, löytyy Youtubesta Liikenneturvan tekemät animaatiot erilaisista liikennetilanteista jalankulkijoille ja pyöräilijöille.

Jos jokaiselle seikkailijalle löytyy pyörä tai potkulauta, vartio opettelee kolon läheisellä kentällä toimimaan oikein kääntymistilanteissa. Seikkailijoiden tulee muistaa suuntamerkki, suorakulmakäännös ja ryhmittyminen. Jos lähistöltä löytyy alikulkutunneli, kannattaa harjoitella myös siinä toimimista.

Vartio kertaa väistämissäännöt. Liikenneturvan nettisivuilta löytyy kuvamateriaalia harjoittelun tueksi. Seikkailijat tekevät julisteita, jotka ohjeistavat muistamaan väistämissäännöt.

Lisää vinkki

Liite