Seikkailija ymmärtää viisaan liikkumisen merkityksen.

Valikko

Oma liikkuminen


Tavoite:

Seikkailija ymmärtää viisaan liikkumisen merkityksen.

Kuvaus:

Seikkailija havainnoi eri liikkumismuotojen etuja ja haittoja.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona
Taitoalueet Arjen taidot Itsestä huolehtiminen Kestävä kehitys Talous
Kesto 1 h
Kasvatustavoitteet Terveys ja turvallisuus Vastuu elinympäristöstä
Johtajan tehtävä: Sammon tehtävänä on vastata siitä, että koloilta sujuu turvallisesti. Hän ohjaa seikkailijat tekemään havaintoja harjoituksista.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Liikenne

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Vartio testaa käytännössä eri liikkumismuotojen edut ja haitat erilaisissa ympäristöissä. Seikkailijat matkaavat vaikkapa lähikauppaan kololta. He toteavat yhdessä autoilun, pyöräilyn ja kävelyn edut ja haitat liikkumisessa. Esimerkiksi auto ei välttämättä ole kaupunkiliikenteessä nopein vaihtoehto. Kävelyssä ja pyöräilyssä puolestaan edut terveyden kannalta ovat huomattavat. Esimerkiksi Motivan sivustolta löytyy aiheeseen liittyvää tietoa.

Seikkailijat laskevat oman ekologisen jalanjälkensä liikkumisen kannalta. Internetissä on useita laskureita, joiden avulla liikkumisesta syntyvän jalanjäljen voi laskea. Seikkailijat ottavat laskuissa huomioon tarpeelliset matkat ja ne matkat, jotka liikutaan kulkuneuvoilla laiskuuden vuoksi.

Seikkailijat pitävät liikennepäiväkirjaa viikon ajan. He merkitsevät muistiin päivittäin, mihin he liikkuivat ja millä kulkuneuvolla. Viikon jälkeen tarkastellaan yhdessä, mitä kulkuneuvoja viikon aikana käytettiin. Sampo ohjaa seikkailijat pohtimaan, olivatko kaikki matkat tarpeellisia. Olisiko jossakin kohdassa voinut matkustaa julkisilla kulkuneuvoilla tai kimppakyydillä yksityisautoilun sijaan?

Lisää vinkki

Liite