Seikkailija ymmärtää kasvillisuuden merkityksen eroosion estämisessä.

Valikko

Vesieroosio


Tavoite:

Seikkailija ymmärtää kasvillisuuden merkityksen eroosion estämisessä.

Kuvaus:

Seikkailija tutkii, kuinka kasvillisuus vähentää veden virtausta ja estää vesieroosion syntymistä.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona
Taitoalueet Kestävä kehitys Luonto
Kesto 1 h
Kasvatustavoitteet Vastuu elinympäristöstä
Johtajan tehtävä: Sampo ohjaa ja neuvoo. Vartionjohtajat noutavat sammolta tarvittavat tarpeet ja ohjeet. Vartionjohtaja selvittää vartiolleen, mitä on tarkoitus tehdä ja jakaa tehtäviä vartion sisällä.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Luonnonsuojelija

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Tehdään kaksi täsmälleen samanlaista hiekkakakkua. Laitetaan toisen kakun päälle hiukan sammalta. Kaadetaan kastelukannulla saman verran vettä kummankin kakun päälle. Tutkitaan, miten vesi vaikuttaa sammaleella peitettyyn hiekkaan ja miten paljaaseen.

Asetetaan arkki imupaperia ja arkki kiiltäväpintaista paperia toisesta päästä kohollaan olevan levyn päälle. Imupaperi kuvaa rinnettä, joka on kasvillisuuden peitossa ja kiiltävä paperi rinnettä, jossa ei ole kasvillisuutta. Kaadetaan kummankin paperin päälle hiukan vettä ja vertaa tuloksia. Jos kiiltävä paperi olisi ollut viljelymaata, alas virtaava vesi olisi vienyt paljon multaa mukanaan.

Täytetään kaksi laatikkoa mullalla. Peitetään toisessa laatikossa oleva multa lehdillä, ruoholla tai sahanpurulla. Kaadetaan kumpaankin laatikkoon kastelukannulla yhtä aikaa saman verran vettä. Tarkkaillaan, kuinka paljon vettä virtaa ulos laatikosta ja kuinka nopeasti se tapahtuu.

Lisää vinkki

Liite