Seikkailija tuntee tärkeimmät ympäristömerkinnät.

Valikko

Ympäristömerkinnät


Tavoite:

Seikkailija tuntee tärkeimmät ympäristömerkinnät.

Kuvaus:

Joukkue tekee tutkimusretken lähimpään kauppaan ja tutustuu ympäristömerkkeihin. Mitä merkit tarkoittavat? Mitä tuotteet maksavat? Miksi kaikissa tuotteissa ei ole ympäristömerkintää?

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Vierailukohteessa
Taitoalueet Arjen taidot Kestävä kehitys Luonto Talous Vaikuttaminen
Kesto 1 h
Kasvatustavoitteet Vastuu elinympäristöstä
Johtajan tehtävä: Sampo toimii asiantuntijana. Vartionjohtaja selvittää vartiolleen, mitä on tarkoitus tehdä ja jakaa tehtäviä vartion sisällä.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Luonnonsuojelija

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Fosfori on kasveille välttämätön ravinne. Fosforin yhdisteitä fosfaatteja käytetään lannoitteina sekä pesuaineissa veden pehmentäjinä. Vesistöön päätyessään fosfori kuitenkin aiheuttaa rehevöitymistä eli liiallista perustuotannon kasvua. Rehevöityminen on esimerkiksi Itämeren merkittävin ympäristöongelma. Minkälaisia merkintöjä fosfaattipitoisuudesta pesuainepakkauksista löytyy?

Askarrellaan eri ympäristömerkit isoista pahveista kolon seinälle ja liitetään mukaan pieni tietoisku merkistä. Jokainen saa valita lempimerkkinsä ja tehdä siitä itselleen rintamerkin rintamerkkikoneella, softislevystä tai askartelemalla cernitmassasta. Rintanappikonetta voi kysellä lainaksi kunnan tai kaupungin nuorisotoimelta, partiotoimistolta tai seurakunnalta. Softista, cernitmassaa ja tarvittavat metalliosat pinssiä tai rintaneulaa varten voi ostaa askarteluliikkeistä.

Joutsenmerkki eli pohjoismainen ympäristömerkki on vapaaehtoinen ja puolueeton. Vain ympäristön kannalta parhaimmat tuotteet ja palvelut voivat sen saada. Suomessa merkin käyttöoikeuden myöntää Suomen Standardisoimisliitto SFS ry, joka myös valvoo merkin käyttöä. EU-Kukka eli Euroopan ympäristömerkki on Euroopan yhteisön yhteinen ympäristömerkki. EU-Kukka kertoo puolueettomasti tuotteen tai palvelun ympäristöystävällisyydestä, laadusta tinkimättä. Euroopan ympäristömerkin myöntää SFS-ympäristösertifointi. FSC-sertifikaatti kertoo, että puusta valmistetut tuotteet (esim. kalusteet) ovat peräisin ekologisen kestävyyden kriteerien mukaisesti hoidetusta metsästä. A.I.S.E -merkintä on Euroopan pesu- ja puhdistusaineteollisuuden järjestön kestävä kehitys-ohjelman sertifikaatti. Bra Miljöval-merkintä on Ruotsin luonnonsuojeluliiton ympäristömerkintä.

Lisää vinkki

Liite