Seikkailija valmistaa ruokaa itse poimimistaan luonnonkasveista.

Valikko

Hyvää ruokaa luonnon kasvista


Tavoite:

Seikkailija valmistaa ruokaa itse poimimistaan luonnonkasveista.

Kuvaus:

Seikkailija valmistaa ruokaa, johon hän käyttää luonnosta löytyviä syötäviä kasveja.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona
Taitoalueet Luonto Ruuanlaitto
Kesto muutama tunti
Kasvatustavoitteet Luontosuhde
Johtajan tehtävä: Sampo auttaa kasvien tunnistamisessa ja huolehtii, että seikkailijat varmasti poimivat vain syötäviä kasveja.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Luonnontaitaja

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Nokkoskeitto Ainekset: 2 l tuoreita nokkosia (nokkosten poiminnassa kannattaa käyttää esimerkiksi kumihanskoja) 1 vihannesliemikuutio 7,5 dl vettä ruohosipulia 2,5 dl ruokakermaa Nokkosia keitetään pari minuuttia. Tämän jälkeen vesi kaadetaan pois ja nokkoset survotaan. Loput ainekset lisätään kattilaan ja seoksen annetaan kiehua 20-30 minuuttia välillä sekoittaen. Keitto nautitaan lämpimänä esimerkiksi sämpylöiden kaverina. Lähde: Scouterna

Kevät saa mahlan virtaamaan! Oletteko koskaan keränneet mahlaa? Tiesittekö, että myös mahlaa voidaan juoda ja käyttää vaikka mihin. Tässä tehtävässä seurataan kevään etenemistä ja todetaan puun elintoimintojen käynnistyminen mahlan juoksutuksen avulla. Muistakaa, että mahlan keruu ei kuulu jokamiehenoikeuksiin! Tarvitset aina maanomistajalta luvan - mielellään kirjallisena! Mahlan keräämisessä kestää hetken aikaa, joten se kannattaa toteuttaa esimerkiksi retkellä muun ohjelman yhteydessä. Mahlasta voidaan sitten valmistaa juoma esimerkiksi retkikasteeseen. Keväistä mahlanvirtausta esiintyy esimerkiksi koivulla, tammella ja vaahteralla. Mahlan virtaus alkaa, kun maan pinta sulaa ja puiden vedenotto alkaa. Mahla sisältää puiden varastoimia ravintoaineita, joita puu tarvitsee kasvunsa käynnistämiseen. Mahlan valutus:

  • Muista puhtaat välineet ja kädet!
  • Katso koivun kyljestä reiän paikka rungon varjopuolelta. Jätä sen alapuolelle niin paljon tilaa, että mahlan keräysastia sopii reiän alle.
  • Puhdista valutuskohdasta rungon pinnalta irtonainen aines.
  • Kairaa reikä 3-4 cm:n syvyyteen hiukan yläviistoon, näin kaikki mahla valuu reiästä alaspäin.
  • Laita muoviletkun toinen pää tiukasti reikään ja toinen pää valutusastiaan. Tue astia pystyyn koivun juurelle.
  • Katso, että mahlan keräysastia on varjossa. Jos ympärillä on vielä lunta, voit eristää astian lumella. Näin mahla ei pääse lämpenemään ja pilaantumaan!
  • Ja sitten odotetaan!
  • Kun lopetat mahlan juoksuttamisen, pura keräysvälineet pois koivun kyljestä ja sulje valutusreikä tiiviisti puhtaalla, tuoreella koivutulpalla.
  • Huuhdo käytetyt astiat ja muut välineet huolellisesti kylmällä vedellä.
VÄLINEET: Pora, elintarvikemuovinen letku, keräysastia, koivupuinen tulppa, juomakuppeja

Ravinnoksi kelpaavista kasveista löytyy tietoa kirjasta Toivo Rautavaara: Mihin kasvimme kelpaavat ja ruokaohjeita löytyy kirjoista -Turkka Aaltonen ja Martti Arkko: Eränkävijän ruokakirja ja Kulkurin keittokirja -Heli Plattonen: Luonnonkasvit käyttöön - ruokaa, koristeita, rohtoja. -Corander, Nalle - Retkeilijän erätaidot osa 2. Vinkkejä ruokaohjeiksi ja kasvien hyötykäyttöön. Monien Suomessa kasvavien kasvien versoja ja lehtiä voi käyttää ruoka-aineena: - Muhennoksiin sopivat esim. nokkonen, rautanokkonen, leskenlehti, valkoapila, savikat, ratamo ja vuohenputki. - Salaatteihin sopivat esim. koivu, voikukka, ohdakkeiden nuoret versot, jauhosavikka, ruoholaukka, käenkaali, maitohorsma ja ruusun terälehdet.

Lisää vinkki

Liite