Seikkailija tunnistaa yleisimmät myrkkysienet

Valikko

Myrkkysienet


Tavoite:

Seikkailija tunnistaa yleisimmät myrkkysienet

Kuvaus:

Seikkailija opettelee tunnistamaan yleisimmät myrkkysienet.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona
Taitoalueet Luonto Turvallisuus
Kesto 1 h
Kasvatustavoitteet Luontosuhde
Johtajan tehtävä: Sampo auttaa seikkailijat tunnistamaan sieniä

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Luonnontuntija

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Suomen luonnossa kasvaa myös myrkyllisiä sienilajeja. Siksi on tärkeää, että ruokasieniksi kerätään vain niitä sieniä, jotka tunnistetaan varmasti syötäviksi lajeiksi. Yleisimpiä, ja myrkyllisimpiin sieniin kuuluvia ovat mm. valkokärpässieni, suippumyrkkyseitikki, pulkkosieni, myrkkynääpikkä ja punakärpäsieni. Valitut myrkylliset sienet jaetaan vartioiden välillä niin että jokaisella vartiolla on yhtä monta sientä tutkittavana. Vartiot tutkivat kirjallisuudesta myrkyllisten sienten tuntemusmerkit, ja miten niitä erottaa melkein sammannäköisistä syötävistä sienistä. Tarvikkeet: sienikirjoja, netistä löytynyttä tietoa

Jos joukkue lähtee sieniretkelle on hyvä muistaa että samaan koriin ei kannata laittaa syötäviä sieniä ja tunnistamattomia sieniä. Jotkut sienet ovat niin myrkyllisiä että pienikin pala joka on jäänyt sammassa korissa syötävään sieneen kiinni on vaarallinen. Hyvä sääntö on poimia aina vain yhtä sienilajia yhteen keräilyastiaan.

Marttojen valtakunnallinen sienipäivä järjestetään yleensä elo-syyskun vaihteessa, ja silloin monella paikkakunnalla Martat järjestävät sieninäyttelyitä ja antavat sienitunnistusapua. Joukkue voi tehdä retken Marttojen sienipäiville.

Lisää vinkki

Liite