Seikkailija tunnistaa 10 yleistä puulajia

Valikko

Puut


Tavoite:

Seikkailija tunnistaa 10 yleistä puulajia

Kuvaus:

Seikkailija opettelee tunnistamaan 10 yleistä puulajia

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona
Taitoalueet Luonto
Kesto 1 h
Kasvatustavoitteet Luontosuhde
Johtajan tehtävä: Sampo auttaa puulajien tunnistamisessa

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Luonnontuntija

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Puulajeja on hyvä osata tunnistaa myös talvella. Talvinen luonto näyttää hyvin erilaiselta ja se vaikuttaa myös eri puulajeihin eri tavoin. WWF:n puiden talvi tehtävän avulla onkin hyvä suorittaa pieni tutkimus retkipaikan läheisyydessä. Puiden talvi materiaalin löydät täältä.

Metsäyhdistyksen julkaisema vihkonen kuvaa Suomen yleisimmät puulajit hyvin selkeiden kuvien sekä tekstin avulla. Se sisältää myös lajien maailmanlaajuisen levinneisyyskartan sekä tietoja lajien perinteisestä ja nykyisestä käytöstä. Vihko löytyy osoitteesta http://www.smy.fi/materiaali/puulajit/

Joukkue poimii eri puulajien lehtiä, ja tekee puunkuorijäljennöksiä eri lajien kuorista. Puunkuorijäljennös tehdään siten että laittaa tavallinen paperi puunkuoria vasten ja värittää paperia väriliidulla tai lyijykynällä. Näin paperille syntyy jäljennös puunkuoren pinnasta. Lehdet voi prässätä/kuivata ja liimata puunkuorijäljennöksen viereen isommalle paperille niin syntyy puulajitunnistusseinätaulu/tauluja kolon seinälle.

Kämpän piha-puulajit Mitkä puulajit kasvavat kämpän pihalla/ kolon lähimetsikössä? Seikkailijat tunnistavat eri puulajit ja laskevat montako lajia paikalla kasvaa.

Seikkailijat voivat opetella tunnistamaan puulajeja katsomatta niiden lehtiä. Millainen puunrunko on? Millaiset oksat puulla ovat? millainen puun kuori on?

Lisää vinkki

Liite