Seikkailija tuntee Itämeren tai sisävesien tilaan ja siihen vaikuttavia tekijöitä.

Valikko

Itämeri


Tavoite:

Seikkailija tuntee Itämeren tai sisävesien tilaan ja siihen vaikuttavia tekijöitä.

Kuvaus:

Seikkailija tutustuu Itämeren tai sisävesien tilaan ja siihen vaikuttaviin tekijöihin. Seikkailija osallistuu Itämeren tai sisävesien tilan seurantaan.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona Vesillä
Taitoalueet Kestävä kehitys Luonto Vesillä liikkuminen
Kesto pitkäkestoinen
Kasvatustavoitteet Vastuu elinympäristöstä
Johtajan tehtävä: Akela toimii asiantuntijana, ohjaa ja neuvoo, Vartionjohtaja selvittää vartiolleen, mitä on tarkoitus tehdä ja jakaa tehtäviä vartion sisällä.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Meripartiotaitomerkki II

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Joukkue kerää yhden kevään ja kesän aikana Itämerta käsitteleviä lehtileikkeitä ja miettii, miten meren tila vaihtelee.

Seikkailija mittaa pintaveden lämpötilaa. Tarvikkeet: lämpömittari

Seikkailija valmistaa secchi-levy ja mittaa sillä näkyvyyttä. Halkaisijaltaan 30-senttistä valkoista levyä kutsutaan Secchi-levyksi tai näkösyvyyslevyksi. Näkösyvyydellä, tai Secchi-syvyydellä, tarkoitetaan sitä syvyyttä meren pinnasta mitattuna, jossa levy juuri ja juuri häviää havaitsijan näkyvistä. Seikkailija poraa 3-4 reikää tasavälein valkoisen levyn reunaan. Köysi pujotetaan reikien läpi ja niiden päät solmitaan yhteen n. 0,5 m.n etäisyydellä levyn keskipisteestä sekä levyn yläpuolella että levyn alapuolella. Levyn liikkumista estetään esim. solmuilla.Yläpuolen köysien yhtymäkohtaan kiinnitetään mittaköysi. Alapuolen köysien yhtymäkohtaan kiinnitetään paino. Mittaköytetään merkitään esimerkiksi puolet metrit solmuin, metrit punaisella tussilla ja 10 cm mustalla tussilla Mittaus: Seikkailija laskee levy hitaasti pinnan alle kunnes se katoaa. Kirjataan muistiin syvyys jolla se vielä näkyi. Lasketaan vielä lisää 0.5 -1 m. Nostetaan levyä hitaasti kunnes se näkyy jälleen. Kirjataan syvyys muistiin. Etäisyys pinnasta kirjataan levyn köyden merkkien avulla. Tarvikkeet: n. 10 metriä köyttä, 1-2 kg:n painoinen paino (esim. metallikappale, kivi) - pyöreä n. 30 cm (halkaisija) valkoinen levy (esim. ämpärinkansi).

Seikkailija tekee havaintoja sini-, rakko- ja rihmalevistä.

Lisää vinkki

Liite