Seikkailija tietää mitä jätteiden kanssa tehdään purjehduksella ja tietää miksi on septitankki.

Valikko

Jätteet merellä


Tavoite:

Seikkailija tietää mitä jätteiden kanssa tehdään purjehduksella ja tietää miksi on septitankki.

Kuvaus:

Seikkailija osallistuu septitankin tyhjennykseen ja tutustuu jätteiden keräyspisteeseen. Joukkue pohtii mitä aikaisemmin on tehty jätteelle ja miksi on hyvä, että nykyisin saaristosta löytyy keräyspisteitä. Miten veneessä syntyvää jätettä voitaisiin vähentää?

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Vesillä
Taitoalueet Kestävä kehitys Vesillä liikkuminen
Kesto muutama tunti
Kasvatustavoitteet Vastuu elinympäristöstä
Johtajan tehtävä: Sampo johtaa keskustelua. Vartionjohtaja selvittää vartiolleen, mitä on tarkoitus tehdä ja jakaa tehtäviä vartion sisällä.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Meripartiotaitomerkki IV

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Ylimääräiset pakkaukset voi jättää pois jo kaupassa valitsemalla tuotteita, joissa on vähemmän pakkausmateriaalia. Jätteiden lajittelu onnistuu yllättävän vaivattomasti myös veneessä. Sekajäteastian lisäksi esimerkiksi istuinkaukalon penkin alle tai ankkurilaatikkoon on helppo laittaa keräysastiat ainakin kierrätettäville lasi- ja metallijätteille. Veneessä käytännöllinen keräysastia voi olla vaikkapa kannellinen ämpäri. Pesuaineita valitessa on syytä kiinnittää huomiota aineiden ympäristövaikutuksiin ja siihen. Astiat pestään maissa ja pesuvesi kaadetaan maahan, jotta ravinteet suodattuvat maakerrosten läpi eivätkä mene suoraan veteen. Suomessa käymäläjätteen päästäminen vesistöihin kiellettiin vuonna 2005. Kaikissa veneissä, joissa on vesi-wc, on oltava myös imutyhjennysjärjestelmä. Veneessä jäte johdetaan ja varastoidaan septisäiliöön, joka tyhjennetään imutyhjennyslaitteen avulla. Näin käymäläjäte menee vedenpuhdistamoihin eikä suoraan luontoon vesistöjä rehevöittämään. Lähde: Pidä saaristo siistinä

Lisää vinkki

Liite