Seikkailija tietää vähintään kolme erilaista metsäalan ammattia ja mitä näissä ammateissa tehdään. Seikkailija tunnistaa erilaisia metsätöissä käytettyjä työvälineitä.

Valikko

Metsäiset ammatit


Tavoite:

Seikkailija tietää vähintään kolme erilaista metsäalan ammattia ja mitä näissä ammateissa tehdään. Seikkailija tunnistaa erilaisia metsätöissä käytettyjä työvälineitä.

Kuvaus:

Metsäala on eri muodoissaan tärkeä elinkeino. Tässä aktiviteetissa tutustutaan metsäalan ammatteihin ja työvälineisiin. Seikkailijat selvittävät mitä metsäsektorin ammatteja omalta kotipaikkakunnalta löytyy. Perinteisten paperitehtaan työntekijöiden ja metsureiden lisäksi metsäteollisuudessa tarvitaan metsäkoneen- ja puutavara-autonkuljettajia sekä esimerkiksi puurakentamisen, prosessiteollisuuden, biotuotetekniikan, kemiantekniikan, muotoilun, viestinnän ja kaupallisen alan koulutettuja ammattilaisia.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona Vierailukohteessa
Taitoalueet Arjen taidot Luonto Retkeily Suomalainen kulttuuri
Kesto muutama tunti
Kasvatustavoitteet Yhteiskunnallinen vaikuttaminen
Johtajan tehtävä: Johtajan tehtävänä on auttaa seikkailijoita metsäalan ammattien selvittämisessä. Johtaja ottaa yhteyttä metsäalan ammattilaiseen ja pyytää häntä koloiltaan kertomaan työstään tai vielä parempaa, järjestää vierailun hänen työpaikalleen.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Metsä

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Tietoa metsäalan ammateista ja kaikkea muutakin metsästä ja metsien käytöstä löytyy kattavasti Suomen Metsäyhdistyksen sivuilta: https://www.smy.fi/metsa-puhuu/

Kiinnostavien metsäsektorin työpaikkojen etsiminen kannattaa aloittaa lippukuntalaisten sukulaisten ja tuttavien keskuudesta. Yrittäkää saada retkelle mukaan metsäalan ammattilainen, jotta hän voi esitellä teille mitä kaikkea juuri hänen ammattiinsa kuuluu. Voitte myös ottaa yhteyttä paikalliseen Metsänhoitoyhdistykseen tai metsäalan yritysten alueellisen puun ostajaan. He ohjaavat partiolaisia mielellään tutustumaan metsäkoneisiin tai metsätöihin! Voitte myös kysyä, auttaisiko metsäalan ammattilainen retken toteutuksessa.

Maahan on levitetty erilaisia metsurin, puusepän, metsä- suunnittelijan tms. metsäalan tai puunjalostusalan ammattilaisen välineitä, joiden joukkoon on jätetty jotain, mikä ei kyseiselle ammatinharjoittajalle kuulu. Seikkailijavartio miettii yhdessä mikä ei kuulu joukkoon. Yhdessä mietitään mitä milläkin työvälineellä tehdään. Työvälineen viereen voi myös laittaa lapun missä annetaan vinkkejä siitä, mitä niillä tehdään. Toteutuksessa voidaan käyttää joko aitoja työvälineitä tai printattuja kuvia työvälineistä.

Metsäammattilaispantomiimi. Opetellaan erilaisia metsäisiä ammatteja pantomiimein. Jokainen toimii pantomiimin esittäjänä vuorollaan. Esittäjä miettii yhdessä johtajan kanssa yhden oman metsäammatin ja hetken pohdittuaan esittää muille ryhmäläisille tämän pantomiimina. Metsässä on erityisen helppo esittää erilaisia ammatteja. Joka ensimmäisenä arvaa oikein saa seuraavan esitysvuoron. Mukana voi olla myös oikea metsäammattilainen.

Erilaisia metsäammatteja: Metsäkoneenkuljettaja, puunostaja, ympäristöpäällikkö, tutkija, sahatyöntekijä, puutavara-auton kuljettaja, puuseppä, hankintajohtaja, metsäneuvoja, huonekalupuuseppä, myyntiassistentti, metsäkoordinaattori, biologi, tiedottaja, metsäenergiapäällikkö. Kuvauksia erilaisista ammateista löytyy esimerkiksi Metsäteollisuus ry:n esitteestä.

Lisää vinkki

Liite