Seikkailija tunnistaa kololla tai retkellä erilaisia metsäteollisuuden tuotteita. Seikkailija oppii, että puu on uusiutuva ja ympäristöystävällinen materiaali. Hän oppii havainnoimaan ympärillään olevista tuotteista ja tavaroista, mitkä ovat valmistettu puumateriaalista.

Valikko

Metsäiset tuotteet


Tavoite:

Seikkailija tunnistaa kololla tai retkellä erilaisia metsäteollisuuden tuotteita. Seikkailija oppii, että puu on uusiutuva ja ympäristöystävällinen materiaali. Hän oppii havainnoimaan ympärillään olevista tuotteista ja tavaroista, mitkä ovat valmistettu puumateriaalista.

Kuvaus:

Metsäala on eri muodoissaan merkittävä elinkeino. Metsäteollisuus tuo merkittävän osan suomalaisten hyvinvoinnista hyödyntämällä kestävällä tavalla uusiutuvaa ja ainoaa strategista luonnonvaraamme, metsää. Metsäala tuottaa yllättäviäkin tuotteita ja ratkaisuja tulevaisuuden ongelmiin. Lisäksi kestävän kehityksen mukaisesti uusiutuvasta raaka-aineesta tuotetut tavarat ovat huomattavasti parempi ratkaisu kuin uusiutumattomat. Aktiviteetissa tutkitaan erilaisia puusta valmistettuja tuotteita.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona Vierailukohteessa
Taitoalueet Arjen taidot Kestävä kehitys Luonto
Kesto muutama tunti
Tarvikkeet tarvikkeet.biotaloussalkku tarvikkeet.erilaisia-puusta-tehtyja-tuotteita
Kasvatustavoitteet Vastuu elinympäristöstä
Johtajan tehtävä: Sammon tehtävänä on hankkia tarvittavat tuotteet aktiviteettia varten tai käydä hakemassa piiritoimistolta biotaloussalkku. Sampo tutustuu etukäteen Suomen Metsäyhdistyksen toteuttamaan metsäalan tulevaisuuskuvastoon (http://www.smy.fi/metsabiotalouden-tulevaisuuskuvasto/).

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Metsä

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Levittäkää liinalle erilaisia metsästä saatavia tuotteita. Joukossa on myös yksi (tai halutessanne useampi), joka ei kuulu joukkoon (hyvä esimerkkitavara on Weetabix -keksi, joka näyttää ihan puulta). Seikkailijoiden tähtävänä on tunnistaa metsäiset tuotteet ja mistä puusta ne on valmistettu. Lisäksi täytyy löytää joukosta tavara, joka ei tule metsästä. Tarvikkeet: Mm. wc-paperia, sanomalehtipaperia, kartonkipakkaus, pihlajakarkkeja, kuivattuja metsämarjoja, viskoosipaita. Lisäksi jokin ei-metsätuote, esimerkiksi weetabix-keksi tai muovikynä.

Piiritoimistolta voidaan myös lainata mukaan biotaloussalkku aktiviteetin toteutuksen tueksi tai kysyä salkkua tutulta metsäalan työntekijältä. Erilaisia puupohjaisia tuotteita, joita löytyy biotaloussalkusta: Kuivikekutteri, Puupelletit, Komposiitti (Formi), Komposiitti (Profi), Komposiitti (Woodcast), sellu, Biopolttoaine, -muovi ja nanoselluloosa, Lääkkeitä puusta (Ksylitolipurukumi), Tarramateriaalit, Paperi, Liukosellu (Sellofaani), Liukosellu (viskoosi/kangas), Pehmopaperi, Vaneri, Laminaattipaperi, Kartonki (mämmilaatikon kansi), Elintarvikepakkaus (maitotölkki), Elintarvikepakkaus (jäätelöpakkaus), Elintarvikepakkaus (DeLight).

Asetellaan maahan esineitä, jotka melkein kaikki on tehty puusta. Jokainen ottaa vuorollaan yhden esineen. Kun joku tarttuu ”ei-puiseen” esineeseen ohjaaja huutaa ”se ei ole puuta!”, esine jää paikalleen ja vuoro siirtyy seuraavalle. Toinen leikkijä yrittää vuorostaan. Leikkiä jatketaan niin kauan, kunnes jäljelle jäävät vain ”ei puusta” tehdyt esineet.

Jakaannutaan kahteen joukkueeseen, ja molemmat joukkueet valitsevat 5 metsästä peräisin olevaa tuotetta ja 5 muuta tuotetta, jotka asettavat maahan piirrettyyn ruutuun, esim. 10 asiaa/joukkue. Sitten vaihdetaan ruutuja, ja joukkueille annetaan hiukan aikaa katsoa toisten ruutua. Tämän jälkeen mennään takaisin omalle ruudulle ja otetaan pois siitä joitakin asioita. Toisen ryhmän pitää katsomaan tullessaan yrittää huomata, mitä ruudusta on kadonnut ja onko kadonnut asia peräisin metsästä vaiko ei? Leikkiä voi vaikeuttaa tuotteiden määrää tai samankaltaisuutta lisäämällä tai sitten pois ottamisen sijasta vaihtamalla esineitä.

Käydään läpi retkellä mukana olevia yhteisiä tavaroita tai kololta löytyviä tavaroita. Opetellaan tunnistamaan mitkä tavaroista on valmistettu puusta tai puupohjaisista materiaaleista, mitkä puolestaan eivät.

Erilaisia metsäalan tuotteita voi etsiä kololla vaikka ”Tuo minulle” -leikin avulla. Leikin ohjeet: Tuo minulle. Seikkailijat jaetaan vartioihin, joista kukin asettuu jonoon. Sampo ilmoittaa esimerkiksi ”Tuo minulle sanomalehti”. Jonojen ensimmäiset lähtevät liikkeelle ja hakevat jostain pyydetyn esineen mahdollisimman nopeasti. Nopein vartio saa pisteen. Äsken esinettä noutaneet leikkijät siirtyvät jonon viimeiseksi ja johtaja ilmoittaa seuraavan esineen.

Lisää vinkki

Liite