Seikkailija tietää, että paperi on uusiutuva ja kierrätettävä tuote ja se tulee metsästä. Seikkailija osaa valmistaa paperia itse.

Valikko

Paperia puusta


Tavoite:

Seikkailija tietää, että paperi on uusiutuva ja kierrätettävä tuote ja se tulee metsästä. Seikkailija osaa valmistaa paperia itse.

Kuvaus:

Seikkailija tutustuu paperin ja kartongin kierrätykseen ja lajitteluun sekä harjoittelee tätä itse käytännössä. Kun kierrätyksen perusteet ovat hallussa opetellaan itse tekemään paperia kierrätystä varten hankituista materiaaleista.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona
Taitoalueet Kädentaidot Kestävä kehitys Luonto
Kesto muutama tunti
Tarvikkeet tarvikkeet.kerayspaperia-erilaisia-laatuja tarvikkeet.puunuija tarvikkeet.saavi tarvikkeet.vetta tarvikkeet.viira-kehyksiin-pingotettua-hyttysverkkoa
Kasvatustavoitteet Vastuu elinympäristöstä
Johtajan tehtävä: Sammon tehtävänä on kertoa seikkailijoille taustatietoa paperin keräyksestä Suomessa. Paperin valmistuksessa sammon tehtävänä on hankkia tarvittavat välineet ja käydä prosessi ennakkoon läpi, jotta valmistus seikkailijoiden kanssa sujuu helposti.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Metsä

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Valmistetaan paperia. Paperin valmistusohjeet: Materiaaliksi tarvitaan tavallista kotikeräyspaperia, ei kuitenkaan aikakausilehtien kiiltäväpintaista paperia. Revi paperi pieneksi silpuksi saaviin ja kaada päälle vettä. Liota paperia siellä noin vuorokauden ajan. Hienonna liotettuja paperin palasia vanhalla puunuijalla tai käsin. Laita laakeaan astiaan vettä ja sekoita siihen massaa niin että syntyy ohutta velliä. Mitä paksumpaa seos on, sen paksumpaa tulee tekemästäsi paperista. Upota viira (kehyksiin pingotettua hyttysverkkoa) vatiin tasainen puoli ylöspäin ja nosta se varovasti ylös niin että kuituja jää tasaisesti verkon päälle. Anna veden valua pois. Kumoa paperi hyttysverkosta kankaalle ja aseta sen päälle toinen kangas. Sileä, paksu puuvillakangas sopii mainiosti. Laita molemmin puolin sanomalehteä imemään kosteutta ja kaulitse kuivaksi. Ota paperi pois kankaiden välistä ja aseta se kuivumaan tasaiselle alustalle. Tämäkin vie muutaman päivän. Itse tehdyn paperin käyttökohteita: joulukortti, äitien tai isänpäiväkortti, seikkailijavartion päiväkirja tai sen kannet.

Lajitellaan oikein. Jaetaan joukkue kahteen ryhmään ja kumpikin ryhmä saa paperikassillisen kierrätettävää toimistopaperijätettä. Ryhmien edessä muutaman metrin päässä on kolme pahvilaatikkoa, joissa lukee 1. vaalea toimistopaperi, 2. lehti- ja mainospaperi ja 3. keräyskartonki. Seikkailijoiden tulee lähtömerkistä lajitella paperit oikein. Kun ryhmät ovat valmiita, tarkistetaan tulos. Vaalea toimistopaperi: kopio- ja tulostuspaperi, ruutulehtiöt ilman pahvia sekä valkopohjaiset lomakkeet Lehti- ja mainospaperi: sanomalehdet, mainokset ja esitteet, kirjekuoret (myös ikkunalliset), uusiopaperi sekä värillinen kopiopaperi Keräyskartonki: kirjekuoret, aalto- ja voimapaperi, lahja ja käärepaperi, kopiopaperin käärepaperit sekä tarramuistilaput. Suomessa paperin keräysaste on n. 73 % eli vuodessa paperia kerätään n. 750 000 tonnia eli 144 kg henkilö kohden. Paperin keräys on kuudenneksi tehokkainta maailmassa. Tavallinen sanomalehti voidaan kierrättää 5 - 6 kertaa ja kierrätykseen laitettaessa lehti on keskimäärin jo 1 - 2 viikon kuluttua uudelleen käytössä. Koko maailmassa kierrätysmateriaalin käyttö paperinvalmistuksessa on peräti noin 45 %. Suomessa luku korkeasta keräysasteesta huolimatta on kuitenkin vain noin 5 %. Tämä johtuu siitä, että suuri osa suomessa tuotetusta paperista ja sellusta viedään ulkomaille.

Lisää vinkki

Liite