Seikkailija osaa valmistaa puu- tai luonnonmateriaaleista tarkoituksenmukaisen käyttöesineen. Seikkailija osaa käyttää tarvittavia työkaluja turvallisesti.

Valikko

Vuollaan tuohta!


Tavoite:

Seikkailija osaa valmistaa puu- tai luonnonmateriaaleista tarkoituksenmukaisen käyttöesineen. Seikkailija osaa käyttää tarvittavia työkaluja turvallisesti.

Kuvaus:

Seikkailija valmistaa leiri-/ retkioloissa käyttöesineen puumateriaalista tai erilaisista luonnonmateriaaleista aitoon tarkoitukseen valiten tarkoituksenmukaisen puuraaka-aineen. Samalla seikkailijat opettelevat tarvittavien työkalujen käyttöä.

Erilaisten pienten leirirakennelmien tekeminen on hyvä ja hyödyllinen tapa opetella puumateriaalien ominaisuuksia rakennusmateriaalina.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Metsässä Ulkona
Taitoalueet Kädentaidot Luonto
Kesto muutama tunti
Tarvikkeet tarvikkeet.luonnonmateriaaleja tarvikkeet.puuta tarvikkeet.tyokaluja
Kasvatustavoitteet Itsetuntemus
Johtajan tehtävä: Sammon tehtävänä on hankkia tarvittavat materiaalit, auttaa työssä sekä varmistaa turvallisuus.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Metsä

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Jokainen seikkailija valmistaa itselleen puulusikan. Lusikan ääriviivat piirretään puuhun. Lusikan perusmuoto veistetään esiin puukolla. Sitten lusikkaa aloitetaan kovertamaan. Tämä käy helpoimmin polttamalla. Puun päälle laitetaan pari hehkuvaa hiiltä ja hiiliin puhalletaan puhallusputkella tai pillillä. Ohuet reunat suojataan esimerkiksi savella. Musta, poltettu kuoppa kaavitaan puhtaaksi esimerkiksi pyöreällä kivellä ja pahimmat säröt poistetaan puuviilalla tai raspilla. Lopuksi lusikka hiotaan hiekkapaperilla. Lusikka kannattaa laittaa ennen käyttöönottoa vuorokaudeksi vahvaan suolaveteen, jotta se ei halkeaisi käytössä, ja öljytkää lopuksi se ruokaöljyllä.

Klassinen kädentaitoja testaava tehtävä on tietenkin linnunpöntön rakentaminen. Linnunpönttöjen tarkemmat mitat löytyvät netistä. Huolehtikaa siitä, että pöntöistä tulee asumiskelpoisia ja että ne kiinnitetään toimiviin paikkoihin. Myös pönttöjen huolehtimisesta tulee sopia.

Esimerkkejä valmistettavista esineistä: partiosauva, leirilipputanko, leirin ilmoitustaulu, leirijakkara, leirikeittiön pöytä, säilytyslaatikko, penkki tai jakkara.

Lisää vinkki

Liite