Seikkailija noudattaa pyöräilijää koskevia liikennesääntöjä. Seikkailija osaa ennakoida vaaratilanteita.

Valikko

Pyöräilijän liikennesäännöt


Tavoite:

Seikkailija noudattaa pyöräilijää koskevia liikennesääntöjä. Seikkailija osaa ennakoida vaaratilanteita.

Kuvaus:

Seikkailija kertaa pyöräilijää koskevat liikennesäännöt. Tärkeimpiä liikennesääntöjä ovat tavallisemmat liikennemerkit, käsimerkit käännyttäessä, kypärän käyttö sekä heijastimien ja lamppujen käyttö. Seikkailija harjoittelee oikeaa toimintaa vaaratilanteissa (äkkijarrutus, kaatuminen, kolari).

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Ulkona
Taitoalueet Arjen taidot Itsestä huolehtiminen Turvallisuus
Kesto 1 h
Kasvatustavoitteet Terveys ja turvallisuus
Johtajan tehtävä: Sammon tehtävänä on ohjata harjoituksia ja ohjata vartionjohtajia johtamaan toimintaa.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Pyöräily

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Jos kolon ympäristössä ei pysty harjoittelemaan eri tilanteita, löytyy Youtubesta osoitteesta Liikenneturvan tekemät animaatiot erilaisista liikennetilanteista jalankulkijoille ja pyöräilijöille.

Joukkue opettelee kolon läheisellä kentällä toimimaan oikein kääntymistilanteissa. Seikkailijoiden tulee muistaa suuntamerkki, suorakulmakäännös ja ryhmittyminen. Jos lähistöltä löytyy alikulkutunneli, kannattaa harjoitella myös siinä toimimista.

Vartiot jakautuvat ryhmiin. Vartioiden tehtävänä on etsiä Google Streetview-palvelun avulla liikenteessä vaarallisia paikkoja seikkailijoiden lähiympäristöstä. Ryhmät esittelevät kyseiset paikat muille kertomalla, miksi kyseinen paikka on vaarallinen ja opastamalla, miten kyseisen vaaranpaikan voi kiertää tai miten siinä voi toimia mahdollisimman turvallisesti.

Vartio lähtee pienelle pyöräretkelle kolon lähiympäristöön. Vartio koettaa ajaa pyörillä mahdollisimman monenlaisia teitä pitkin (yhdistetty pyörätie ja jalkakäytävä, pyörätie ja jalkakäytävä rinnakkain, maantien reuna). Jos kolon lähistöltä löytyy vain yhdentyyppisiä teitä, vartio tekee esimerkiksi katuliiduilla lisämerkintöjä asfaltille vähäliikenteisessä ympäristössä. Samalla harjoitellaan kääntymistä sekä suojatien käyttöä ja tien ylittämistä ilman suojatietä.

Lisää vinkki

Liite