Seikkailija osaa valmistaa ruokaa retkikeittimellä.

Valikko

Pääruoka retkikeittimellä


Tavoite:

Seikkailija osaa valmistaa ruokaa retkikeittimellä.

Kuvaus:

Seikkailija harjoittelee käyttämään retkikeitintä ruuan valmistuksessa. Tarkoituksena on harjoitella vähän vaativampien ruokien valmistusta helpohkojen pussiruokien sijaan.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Metsässä Ulkona
Taitoalueet Retkeily Ruuanlaitto
Kesto muutama tunti
Kasvatustavoitteet Luontosuhde Terveys ja turvallisuus
Johtajan tehtävä: Sammon tehtävänä on vastata ruuanlaittohetken turvallisuudesta. Vartionjohtaja ohjeistaa seikkailijoita ruuanvalmistuksessa.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Retkikokki

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Pitsa Seikkailijat laittavat kaulitun tai ohueksi painellun pizzataikinan alumiinifolion päälle. He lisäävät taikinan päälle haluamansa täytteet. Jokainen käärii alumiinifoliosta noin 0,5 cm paksuisia pötköjä, jotka laitatetaan trangian paistinpannuun. Pitsa laitetaan paistumaan pötköjen päälle. Seikkailijat tekevät foliosta vielä kannen. Siihen kannattaa tehdä pieni reikä, jotta kansi ei lähde lentoon kun pitsa kypsyy. Jos pohja on ohut eikä täytettä ole liikaa, kypsyy pitsa 5-10 minuutissa. Lähde: Scouterna

Vartio valitsee suosikkipussiruokansa. Valinta voi tapahtua joko testailemalla eri ruokia vuoden aikana eri retkillä tai järjestämällä maistelukerta koloillassa tai retkellä. Kun valinta on tehty, vartio valmistaa itse kyseisen ruuan alusta alkaen aidoista ja oikeista raaka-aineista. Ruuan syömisen jälkeen vartio miettii, tekeekö se seuraavalla retkellä pussiruokaa vai itsetehtyä ruokaa.

Seikkailijat tekevät itse krutonkeja. Krutonkeihin tarvitaan noin kymmenen paksua siivua vehnäpaahtoleipää. Siivuista leikataan reunat pois. Siivut kuutioidaan, jonka jälkeen laitetaan (oliivi)öljyä retkikeittimen paistinpannulle ja kuumennetaan pannu. Leipäkuutiot lisätään pannulle ja niitä sekoitellaan kunnes ne ovat saaneet hieman väriä pinnalleen. Keittimen tehoa pienennetään ja krutonkien päälle ripotellaan haluttuja mausteita, esimerkiksi sipulijauhetta, paprikajauhetta, cayennepippuri ja valkosipulijauhetta. Lämpö pidetään pienenä ja krutonkeja sekoitellaan ja pyöräytelään niin, että ne paahtuvat tasaisesti. Krutongit ovat valmiita kun ne ovat ihan koppuroita kauttaltaan. On kuitenkin varottavat polttamasta niitä liian kuumalla pannulla. Krutongit sopivat mainiosti esimerkiksi keittoihin tai salaatteihin.

Seikkailijat valmistavat jauhelihakeittoa alusta alkaen itse. Jauheliha ruskistetaan keittimen paistinpannulla ja sen jälkeen keitetään perunat sekä muut keittoon halutut juurekset kypsiksi. Keitto maustetaan esimerkiksi suolalla ja pippurilla sekä lopuksi lisätään kypsä jauheliha joukkoon.

Seikkailijat valmistavat trangialla kiinalaista ruokaa. Noin kolmen hengen annokseen tarvitaan 250 g riisinuudeleita 200 g porkkanaa 1 sipuli muutama herkkusieni 200 g muita wokkiin sopivia kasviksia (esim. kaalia, kesäkurpitsaa tms.) 75 ml soijakastiketta tilkka öljyä 2 dl vettä 3 rkl perunajauhoa Koska kyseinen ruoka kypsyy nopeasti, kannattaa kaikki valmistelut tehdä ennen varsinaisen kypsentämisen aloittamista. Kaikki kasvikset pilkotaan ja silputaan. Kun kasvikset on pitkottu, nuudelit keitetään ohjeen mukaan ja vesi valutetaan pois. Kypsien nuudelien sekaan kannattaa laittaa pieni tilkka öljyä, etteivät ne jähmety köntiksi. Nuudelikattila laitetaan kansi päällä sivuun odottamaan. Seuraavaksi valmistetaan kastike. Sipulia kuullotetaan öljyssä kattilan pohjalla, jonka jälkeen lisätään porkkanat ja muut kasvikset sekaan. Kasvisten annetaan kypsyä hetken aikaa. Tämän jälkeen lisätään soijakastike mukaan. 3 ruokalusikallista perunajauhoja sekoitetaan pariin desilitraan vettä. Kun kasvikset ovat halutun kypsyisiä, kaadetaan suurus pienissä erissä ohuena nauhana kastikkeen sekaan ja sekoitetaan. Jos kastikkseesta tulee liian paksua, lisätään vettä ja sekoitetan hyvin. Annos syödään pikimmiten, vaikkapa syömäpuikkoja käyttäen.

Lisää vinkki

Liite