Seikkailija osaa uuden tavan valmistaa retkiruokaa.

Valikko

Ruokaa ilman astioita


Tavoite:

Seikkailija osaa uuden tavan valmistaa retkiruokaa.

Kuvaus:

Seikkailija harjoittelee valmistamaan ruokaa retkellä itselleen uudella tavalla.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Metsässä Ulkona
Taitoalueet Retkeily Ruuanlaitto Tulenteko
Kesto muutama tunti
Kasvatustavoitteet Luontosuhde
Johtajan tehtävä: Sammon tehtävänä on vastata ruuanlaittohetken turvallisuudesta. Vartionjohtaja ohjeistaa seikkailijoita ruuanvalmistuksessa.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Retkikokki

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Seikkailijat kypsentävät kanamunia nuotiossa. Makkaratikun tyyppinen paistokeppi veistetään mahdollisimman teräväksi, ohueksi ja hieman kulmikkaaksi. Sen jälkeen napautetaan puukolla raa'an kananmunan molempiin päihin reiät. Tikku työnnetään hitaasti kananmunan läpi ja toisesta päästä ulos. Munia paistetaan kepin nokassa viitisentoista minuuttia hitaasti pyöritellen. Liiallista kuumentamista tulee varoa, sillä silloin muna voi rikkoontua.

Seikkailijat valmistavat loimulohta. Lohifileet asetetaan laudanpätkille nahka lautaa vasten ja naulataan puutapeilla kiinni lautaan. Kiinnitystä voi helpottaa poraamalla lautaan reikiä kiinnitystappeja varten. Lauta asetetaan käytettävissä olevan ajan ja halutun valmistustavan mukaan erilaisille etäisyyksille tulesta. Kala voidaan asettaa jopa juuri ja juuri liekkien ulottuville tai lähes metrin etäisyydelle liekeistä, esimerkiksi nojaamaan nuotiopaikan reunakiviin tai muuhun tukeen. Mikäli kala on lähellä liekkejä, sen pintaa pitää muistaa valellaa esimerkiksi voilla, jotta se ei pala. File suositellaan asetettavaksi pyrstöpuoli ylöspäin, jolloin paksumpi osa filettä on lähempänä tulta ja kala kypsyy tasaisemmin. Tuli kannattaa pitää tasaisena, ja tarvittaessa lautoja voidaan siirtää tai kääntää tasaisen kypsymisen varmistamiseksi. Valmiin kalan voi maustaa suolalla tai sitruunapippurilla ja nauttia esimerkiksi nuotioperunoiden kera.

Joukkue valmistaa rosvopaistia. Paistia varten kaivetaan noin puolen metrin syvyinen kuoppa. uopan pohjalle ja reunoille asetetaan kiviä, joiden päälle tehdään nuotio. Tulen annetaan palaa noin 3-4 tuntia isolla liekillä. Tämän jälkeen hiillos lapioidaan pois ja paisti asetetaan kuoppaan. Lähes minkä tahansa eläimen liha on maukasta rosvopaistina. Paisti pitää kääriä ennen kuoppaan laittamista märkään voipaperiin, runsaaseen folioon ja vielä useaan kerrokseen märkää sanomalehteä. Paisti peitetään noin viiden sentin kerroksella hiekkaa ja sen jälkeen hiillos kaadetaan hiekan päälle. Hiilloksessa pidetään tulta vielä jokunen tunti. Paistin paistoaika on noin puolitoista tuntia kiloa kohden. Kaikkiaan rosvopaistin valmistus vie noin 8-12 tuntia, paistin koosta riippuen.

Vartiot paistavat Tarzan-pihvit. Pihvejä varten tarvitaan kunnon hiillos. Hiillosta odoteltaessa naudan pihvit nuijitaan oikein ohuiksi. Nuijittu pihvi laitetaan hiilloksen päälle kypsymään ja pihviä käännetään aina tarvittaessa. Pihvi kypsyy yllättävän nopeasti. Kun pihvi on paistunut, siitä poistetaan liiat hiilet, päälle ripotellaan suolaa ja pippuria sekä nautiskellaan.

Seikkailijat tekevät ruokaa halsterilla. He voivat rakentaa halsterin itse tai käyttävät valmista laitetta. Halsterilla voi valmistaa esimerkiksi maukkaita voileipiä tai silakkapihvejä.

Lisää vinkki

Liite